Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Järki himmenee karvakäärön edessä" – Poliisi suomii laittomien koiranpentujen ostajia

Poliisin työssä näkyvät maahan virtaavat koiranpennut. Niitä tulee vastaan erinäisissä paikoissa, kirjoittaa rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisin rikostutkinnan blogissa.

Hietala työskentelee tutkinnanjohtajana eläimiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmässä. Hän kiinnittää blogissa huomiota laiminlyötyihin ja huonosti käyttäytyviin koiriin ja koiranpentujen laittomaan maahantuontiin.

Pentuja myydään nettipalstoilla, ja ihmiset ilmoittavat poliisille joutuneensa petoksen uhriksi. Kaikenkarvaisia koiria tuodaan maahan, ja suomalaiset ostavat. Järki himmenee karvakäärön edessä, Hietala suomii.

Hän mainitsee blogissa pari esimerkkiä – ja mukana on myös kuvia pienistä pentuparoista.

Satamassa tullin ja poliisin haaviin jäi Suomesta Viroon synnyttämään viety rotukoira, jonka mukana tuotiin samaa rotua olevia pentuja.

Poliisille selitettiin narttukoiran käyneen synnyttämässä Virossa kyseiset pennut ja pentujen syntyneen keisarinleikkauksella. Narttu ei ollut sen näköinen, että se olisi ruokkinut pentuja, ei löytynyt leikkaushaavaa ja papereissa oli pentujen syntymäaikoja muutettu kynällä jälkikäteen.

Miten "näppärää” kerätä saman rotuisia pentuja muista maista ja yrittää pestä ne Suomeen rekisteröidyn rotukoiran pennuiksi, Hietala toteaa.

Pennut olivat arvokasta rotua, jota on tällä hetkellä vaikea Suomesta saada ja jonot ovat pitkiä. Pennut menivät epäselvyyksien vuoksi lopetukseen, ja ruumiinavauksessa pentujen todettiin olevan kolmea eri ikäluokkaa.

Heinäkuussa satamassa jäi kiinni kuljetus, jossa auton takapenkin jalkatilasta löytyi pienestä pahvilaatikosta pentuja, jotka olivat vilttien alla ulosteen ja virtsan peitossa.

Pennuista ei ollut papereita eikä tuojilla ollut mielenkiintoa selvittää tilannetta.

Hietala kirjoittaa, että eläinlääkärin tarkastuksessa järkyttävintä oli, että pennut arvioitiin noin kahden viikon ikäisiksi. Edes silmät eivät olleet avautuneet, kun pentujen elämä tuli päätökseen. Pennuilla oli märkäistä keuhkotulehdusta ja sekä ulko- että sisäloistartuntaa.

Säännöt ovat selvät, Hietala muistuttaa. Maahan ei saa tuoda paperittomia eläimiä. Pennusta on löydyttävä siru, ja paperit ja rokotukset on oltava kunnossa.

Kun mitään näistä ei ole, viranomaisella ei ole muuta mahdollisuutta kuin viedä pennut lopetettavaksi.

Eläinten pimeä tuonti on riski, sillä niiden mukana Suomeen tulee tauteja ja sairauksia.

Pimeistä tuontipennuista on puhuttu jo vuosia eikä kukaan laittoman koiranpennun ostaja voi enää perustella tekoaan tietämättömyydellä, Hietala toteaa ja tähdentää, että jokainen laittoman pennun ostaja kannattaa rikollista toimintaa, josta kärsivät eläimet, ihmiset ja luonto.