Vantaa ennen ja nyt | Brooken ja Ridgen hymyt rytmittävät kalenteripäiviä – Vantaan kaupunginmuseo pelasti saippuasarjatähdet purkuun päätyneestä talosta

Talo puretaan, mitä jää jäljelle?

Betoni- ja tiilimurskaa, laudankappaleita, peltiä, putkia, johtoja, erilaista rakennusjätettä. Joukossa myös merkkejä ihmiselämästä: arkisia esineitä, leluja, postikortteja, kirje joulupukille ja pari kalenteria menneiltä vuosilta. Hylättyjä, hävinneitä ja komeroiden nurkkiin unohtuneita.

Joitakin viikkoja sitten kerroimme tällä palstalla Tikkurilassa Asematie 5:ssä sijainneen, Kenkäasemanakin tunnetun talon vaiheista. Talo purettiin vuonna 2011, mutta ennen sitä otettiin Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin asukkailta jääneitä tavaroita, esimerkkeinä talon historiasta ja aikakautensa ilmiöistä.

Tavaroiden joukossa oli kaksi Kauniit ja Rohkeat-seinäkalenteria, vuosilta 1995 ja 1996. Kenelle kalenterit kuuluivat? Kenen seinällä ne roikkuivat? Kenen päiviä, viikkoja ja kuukausia ne rytmittivät?

”Kaunarit” oli 90-luvulla suosionsa huipulla, ja kuten tavallista, tätäkin sarjaa tuotteistettiin, josta esimerkkinä ovat nämä kalenterit. Sitten tulivat muut saippuasarjat ja realityt, jotka kilpailivat ihmisten vapaa-ajasta. Kauniiden ja Rohkeiden Brooke, Ridge, Eric, Sally… mitä niitä on, jäivät unholaan. Vai jäivätkö?

Suomessa Forresterien ihmissuhdekiemuroita on voinut seurata vuodesta 1992. Ja edelleen ohjelma jatkuu, vuodesta toiseen. Edelleen sarjan ihmiset eroavat, solmivat uusia suhteita, palaavat yhteen, sen seitsemännen kerran. Vain uskolliset fanit pysyvät kärryillä.

Puretuista rakennuksista talteen otettuja esineitä on esillä kaupunginmuseon seuraavassa näyttelyssä Kaupunki ilman identiteettiä? Näyttely kertoo vantaalaisista kulttuuriympäristöistä, joihin myös ”kadonneet kaunottaret”, eli katukuvaa koristaneet puretut rakennukset, ovat olennaisesti kuuluneet.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut