Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Maisteritason beatboxaaja ja modernin kansanmusiikin taitaja kiittää Vantaalla nuorena saamiaan oppeja – "Sain inspiroitua juuri sellaisesta musiikista kuin halusin"

Musiikki: Venla Ilona Blomilta Etnosoi!-tapahtumaan tilattu Äänirajoilla-teos syleilee maailman musiikkiperinteitä

Vantaalta on maailmalle ponnistanut monia ja monipuolisia kulttuurin tekijöitä. Yksi heistä on Venla Ilona Blom, laulaja ja säveltäjä, joka ammentaa musiikkiinsa aineksia perinteistä ja eri kulttuureista.

Eikä hän ole lähtenyt maailmalle vain kuvaannollisesti, vaan on normaalioloissa siellä tämän tästä reissussa maailmanmusiikkilistoilla arvostusta niittäneen Tuuletar-yhtyeen jäsenenä.

Vuodesta 2012 toimineen, Emma-palkitun laulunelikon tenhovoima sai myös 38 Emmy-palkintoa kahmineen fantasiasarja Game of Thronesin tekijät nappaamaan yhtyeeltä kappaleen viimeistä edellisen tuotantokautensa traileriin.

Tuuletar on Blomin pääyhtye, mutta hän työskentelee myös kahden muun kokoonpanon kanssa, joista toinen, kitaristi JP Piiraisen ja Blomin muodostama Piirainen Blom Company, saatteli kesäkuussa ulos debyyttialbuminsa Matka (Bafes Factory, 2020).

Pari kuukautta sitten Blom sai Etnosoi!-festivaaleilta puhelinsoiton. Puhelun seuraus oli, että hän alkoi valmistaa tilaustyötä. Lokakuun lopussa käynnistyvän festivaalin ohjelmisto kaipasi täydennystä kansainvälisten esiintyjien tulon peruunnuttua koronarajoitusten vuoksi.

– Hui, ensin kyllä jännitti, kun oli näin vähän aikaa tehdä 80 minuutin konserttikokonaisuus. Mutta omankin hiljentyneen keikkailun vuoksi oli hyvä tilaisuus ryhtyä urakkaan. Sain vapaat kädet luoda ja valita muusikot, hän iloitsee.

Äänirajoilla-teoksen musiikissa on aineksia muun muassa Senegalista, Irlannista, Amerikasta, Vienan Karjalasta ja Virosta.

– Sisällöstä noin puolet on perinteisiä melodianpätkiä ja tekstejä, jotka olen sovittanut omannäköisikseen sekä myös kokonaisia biisejä, joita olen oppinut ihmisiltä maailmalla. Lisäksi mukana on omia sävellyksiäni, Blom kertoo.

Kokoonpanoon kuuluu kaksi taustalaulajaa ja neljä soittajaa, joilla on instrumentteinaan muun muassa kitara, banjo, jouhikko, sello, harppu ja lyömäsoittimet. Ilmaisussa ja rytmiikassa ovat mukana myös kehon liikkeet ja tanssi.

– Kaikki projektini tuppaavat olemaan modernia kansanmusiikkia, Blom naurahtaa.

– Pyrin uudistamaan ja luomaan perinteiden ja kulttuurien pohjalta uutta musiikkia ja uudenlaisia tarinoita samalla perinnettä kunnioittaen.

Säveltäjä itse on teoksessaan vahvasti esillä laulajana, jonka toista ääni-instrumenttia, beatboxausta kuullaan konsertissa tavanomaista vähemmän.

Blom on tiettävästi ainoa musiikin maisteri, joka on valmistunut Sibelius-Akatemiasta beatboxaus pääaineenaan. Hän on myös Suomen ainoa ammatikseen beatboxaava nainen, vaikka ei halua oman osaamisensa määrittyvän vain sen mukaan.

– Kannan silti tätä kuriositeettiasemaa ihan mielelläni. Onhan beatboxaus toki vahvasti läsnä kaikissa bändeissäni ja muusikon identiteetissäni.

Blom, 34, on syntyperäinen itävantaalainen, joka muutti Helsinkiin 15-vuotiaana, mutta kävi vielä lukionsa Vantaalla.

– Asuimme rivitaloalueella aivan Hakunilan ja Sotungin rajalla. Hakunilassa kävin musiikkiluokat ala- ja yläasteella ja Vantaan musiikkiopistossa soitin klassista pianoa liki 10 vuotta, hän kertoo.

– Tunnesiteeni Vantaalle ovat edelleen vahvat ja lämpimät. Sotungin ja Hakunilan urheilupuiston ympäristöt ovat ihan ominta lapsuuden maisemaani. Siellä peltojen ja metsien äärellä riitti lääniä kirmata ja leikkiä, Blom jatkaa.

– On ihanaa, että saattoi varttua pääkaupunkiseudulla sellaisessa paikassa.

Kehuja saavat paikalliset koulutkin.

Musiikkiopetus niin peruskoulussa kuin lukiossa oli todella hyvää. Vaikka Sotungin lukio on urheilupainotteinen, musiikinopettaja oli älyttömän taitava ja opetus valtavan laaja-alaista, Blom kiittää.

–  Uskon, että se ruokki uskallusta inspiroitua juuri sellaisesta musiikista kuin itse halusin.

Musiikin suhteen Blom kertoo olleensa kaikkiruokainen jo pienestä pitäen. Maailma tuli musiikkina kotiin maailmanmatkaajaisän, kaikissa itsenäisissä valtioissa työn ja harrastuksen puolesta käyneen Ismo Pornan, perheelleen tuomina levyinä.

Oma työ taiteilijana on vienyt tyttärenkin jo kymmeniin maihin. Blomille matkojen moottori on musiikin yhdistävä voima ja ihmisten kohtaaminen.

– Yhtäkkiä saattaa olla tilanteessa, jossa ei jaa toisen ihmisen kanssa samaa kieltä, uskontoa tai sukupolveakaan, ja silti voi löytää valtavan yhteyden toisen kanssa. Itselleni tämä ollut aivan korvaamatonta, sillä ei ole hintalappua.

Venla Ilona Blomin Äänirajoilla teos Etnosoi-festivaalilla Malmitalossa Helsingissä ke 4.11. klo 19. Liput alkaen 12 e, Lippu.fi:stä tai Malmitalon lipunmyyntipisteestä.