Metsästys on tuhansien vantaalaisten harrastus – Jahtiharrastukseen on monta syytä ja yksi niistä ovat koirat

Riistanhoito: Metsästysseuroilla on kaupungissakin monta tehtävää.

Nyt on vauhti päällä. Erri, Kusti, Manu ja Sylvi kirmaavat ympäri peltoa ruskan rippeiden värittämässä Myllymäessä Länsi-Vantaalla. Rodultaan nelikon jäsenet ovat pienimünsterinseisojia. Niiden työtä on olla ihmisen apuna metsästyksessä.

Errin ja Kustin omistaja Timo Saalasti Tikkurilan Eräkerhosta tiivistää koirien merkityksen metsästyskavereina.

– En metsästäisi sekuntiakaan ilman koiria. Ilman koiria metsästys olisi ihan tyhmää hommaa, Saalasti kuvaa.

Hän korostaa koirien käytön varmistavan sen, että ammuttu riista saadaan talteen.

– Koirien kanssa metsästäminen on eettistä.

Myös Saalastin tytär Sini metsästää. Harrastuksen pariin hänet toi isän esimerkki, mutta vielä suurempi syy olivat koirat.

En metsästäisi sekuntiakaan ilman koiria.

– Tuskin metsästäisin, jos minulla ei olisi koiria, sanoo Manun ja Sylvin omistaja, 27-vuotias Sini Saalasti.

Suomen riistakeskuksen ylläpitämän metsästäjärekisterin mukaan Vantaalla asuu yli 5 700 metsästyskortin lunastamiseen oikeutettua. Vuonna 2019 tätä oikeutta heistä käytti 4 334.

Suomen riistakeskuksen viestintäsuunnittelija Tero Kuitusen mukaan riistanhoitomaksun maksamatta jättäminen ei tarkoita, etteikö henkilö harrastaisi aktiivisesti metsästystä.

– Tarkkaan ottaen 5767:llä vantaalaisella oli oikeus lunastaa metsästyskortti. Joka vuosi osa jättää kortin lunastamatta esimerkiksi perhe- tai työkiireiden vuoksi.

Timo Saalasti pohtii metsästyskortin lunastaneiden määrän olevan paras luku metsästystä harrastavien vantaalaisten määrää arvioitaessa. Saalasti korostaa, että suurin osa vantaalaisista metsästyskortin haltijoista kuitenkin metsästää muualla kuin kotikaupungissaan.

– Koiran kanssa metsästämiseen soveltuvia paikkoja on Vantaalla hyvin vähän.

Metsästämistä estävät tiivis kaupunkirakenne teineen sekä lumettomuus. Pimeässä, lumettomassa maastossa ei voi metsästää.

Vantaan kaupunki vuokraa metsästysoikeutta yhdeksälle seuralle. Sen lisäksi seurat vuokraavat metsästysoikeutta maata omistavilta yksityisiltä ja yrityksiltä.

– Kaupunki on vuokrannut metsästysoikeutta tällä hetkellä 4 000 hehtaarille. Vuokra on viisikymmentä senttiä hehtaarilta vuodessa, Vantaan maankäyttöinsinööri Teemu Jääskeläinen kertoo.

Tikkurilan Erä-Kerhon puheenjohtaja Hannu Murrolla on valmiina lista niistä syistä, joiden vuoksi kaupungin kannattaa vuokrata maita metsästysseuroille.

Syitä on muitakin kuin vain riistaeläinkantojen suunnitelmallinen säätely ja sitä kautta liikenneonnettomuuksien ehkäiseminen.

– Yhteiskunnalla ei ole resursseja ja taloudellista mahdollisuutta järjestää sitä virka-apua, jota metsästysseurat tarjoavat vapaaehtoistyönä tilanteissa, joissa loukkaantunut eläin jatkaa matkaansa kolaripaikalta tai kuollut eläin kuljetetaan pois, Murto sanoo.

Hän lisää, että ylisuuriksi paisuvat hirvieläinkannat aiheuttavat myös vahinkoja pelloilla, metsissä ja puutarhoissa.

– Kauriiden ja peurojen kannan kasvu lisää punkkien määrää ja se johtaa borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen yleistymiseen. Lisäksi metsästäjät pitävät kurissa haitallisten vieraslajien, kuten supikoirien ja minkkien holtitonta lisääntymistä, Murto muistuttaa.

Timo ja Sini Saalasti näkevät metsästyksellä olevan arvoa myös luontoharrastuksena sekä yhteistoimintana koirien kanssa.

– Koirien kouluttaminen ja niiden kanssa luonnossa liikkuminen täyttävät vapaa-ajan, Sini Saalasti sanoo.

Riistanhoito

Seuroja eri puolilla Vantaata

Vantaan riistanhoitoyhdistykseen liittyy vuosittain uusia jäseniä. Viime vuonna yhdistys sai 84 uutta jäsentä, heistä 68 on miehiä ja 16 naisia.

Vantaalla toimii useita metsästysseuroja: Dickursby Jaktförening, Hämeenkylän metsästysyhdistys, Korson Metsästysseura, Käinby Jaktförening, Seutulan metsästysyhdistys, Sottungsby Jaktförening, Tikkurilan Erä-Kerho, Vanda Jaktvårdsförening ja Östersundom Jaktförening.

Seuroilla on yhteisluvat valkohäntäpeurojen ja hirvien metsästykseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut