Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luotatko vanhaan palovaroittimeen? Testissä monen äänenvoimakkuus ei riittänyt nukkujan herättämiseen

Vanhat palovaroittimet eivät toimi luotettavasti, paljastaa tuore tutkimus. Niiden savuherkkyys ja äänenvoimakkuus voivat heiketä ajan myötä.

Suurin osa myydyistä palovaroittimista toimii optisesti, mutta ionisoivat varoittimet kestävät pidempään, ilmeni Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testeissä.

Tukes testasi 94 palovaroitinta, jotka olivat uusia tai enimmillään 36 vuoden ikäisiä.

Jo aiemmassa tutkimuksessa muutamia vuosia sitten havaittiin palovaroittimien toimintakyvyn heikkenevän ajan myötä. Sen perusteella tänä vuonna selvitettiin laajemmin ikääntymisen vaikutuksia palovaroittimien äänenvoimakkuuteen ja optisten palovaroittimien savuherkkyyteen.

Aikuinen herää tutkimusten mukaan 75 desibelin ääneen. Tukesin tutkimuksessa mitatut äänenvoimakkuudet olivat pääosin yli 85 desibeliä.

Osa palovaroittimista ei antanut ollenkaan äänihälytystä ja osassa äänenvoimakkuuden heikentymisen havaitsi korvakuulolla ilman mittauksia. Tällaisia palovaroittimia oli 14 prosenttia tutkituista.

– Palovaroittimen alentuneen äänenvoimakkuuden tai toimimattomuuden voi havaita jo testinappia painamalla. Siksi palovaroittimen säännöllinen testaaminen on tärkeää, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman tiedotteessa.

Savuherkkyystestien ja erityisesti polyuretaanipalon perusteella optisten palovaroittimien reagointiajoissa oli enemmän hajontaa kuin ionisoivilla palovaroittimilla.

Optisen palovaroittimen toiminta perustuu varoittimen sisällä olevan valonlähteen lähettämän valon mittaamiseen. Ionisoiva palovaroitin mittaa palovaroittimen sisällä olevaa sähkönjohtavuutta.

Tukesin tekemien kyselyjen mukaan yli 70 prosenttia Suomessa myydyistä palovaroittimista on optisia.

– Testitulosten perusteella Ionisoivaan tekniikkaan perustuvat palovaroittimet kestävät paremmin aikaa ja reagoivat savuun tasaisemmin kuin optiset palovaroittimet, Meurman sanoo.

Huoneiston haltijan, eli asukkaan, on pidettävä palovaroitin toimintakunnossa.

Palovaroittimen pariston ja äänihälytyksen toiminta on hyvä tarkastaa kerran kuukaudessa testinapista painamalla. Palovaroitin pitää uusia yleensä 5-10 vuoden välein.

Valmistajan suosittelema uusimisajankohta löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.