Viljely: Ammattikorkeakoulun Urbanfarmlabilla kehitetään ja tutkitaan tulevaisuuden sisäruokatuotannon innovaatioita vesiviljelyn ja ilmaviljelyn keinoin.
Korkeassa hallissa soi rauhallinen musiikki. Jaakko Lehtonen, Kirmo Kivelä ja Kieran Denham leikkaavat keskittyneesti auringonkukan tanakoita versoja ja laittavat ne pakkauksiin.
On harmaa lokakuinen päivä, mutta Little Gardenissa, ammattikorkeakoulu Metropolian tiloissa Myyrmäessä on sadonkorjuupäivä "ikuisen kesän" ansiosta.
Auringonkukan ja valkolupiinin siemenet nousevat versoiksi ledien optimaalisten valonsädetaajuuksien alla kahdessa kerroksessa. Yrteille on myös kaksi kerrosta.
Versot kasvavat korjattavaksi viikossa.
– Valossa ne ovat vain 1–2 päivää, toimitusjohtaja Lehtonen kertoo.
Vähäisen valontarpeen selitys on se, että siemenessä, kuten valkolupiinissa, on paljon energiaa.
Valossa ne ovat vain 1–2 päivää.
Kun sato on maanantaisin ja torstaisin korjattu, Lehtonen huristaa biokaasulla kulkevalla pakettiautolla pitkin pääkaupunkiseutua. Versot menevät myyntiin kauppoihin ja Reko-ruokarinkien tilaajille.
Uusimmat tuotteet ovat basilika ja korianteri, jotka tulevat myyntiin marraskuussa.
Little Garden Oy perustettiin keväällä 2019. Se löysi sopivan paikan muutamien muiden sisäruokatuotantoalaan keskittyneiden start up -yritysten kanssa Metropolian Urbanfarmlabilta. Siellä kehitetään ja tutkitaan tulevaisuuden sisäruokatuotannon innovaatioita vesiviljelyn ja ilmaviljelyn keinoin. Yhtiöllä on Metropolian kanssa palvelusopimus.
Helsinkiläiset Lehtonen ja Kivelä ovat Little Gardenin osakkaita ja kokeneita muun muassa kaupunkiviljelyn edistäjinä. Kolmas osakas on kerrosviljelyn pioneeri, lapinjärveläinen kasvihuoneviljelijä Robert Jordas.
Juuri ympäristöystävällinen kerrosviljely, kasvihuoneviljelyn moderni versio, on Little Gardenin "se juttu". Kerrosviljelyllä eli vertikaaliviljelyllä on nimittäin kasvihuoneviljelyyn verrattuna monta etua.
Ensinnäkin se vie vähemmän tilaa ja kaupunkialueilla tilaa on niukasti, mutta potentiaalisia lehtikasvien syöjiä paljon. Pitää siis miettiä urbaania tapaa tuottaa ravintoa.
– Kerrosviljely säästää luonnonresursseja ja on taloudellisesti järkevää. Lisäksi tuottaja ja loppukäyttäjä ovat lähempänä, Lehtonen jatkaa.
Hän kertoo, että kasteluvesi käytetään uudelleen eikä vettä tai ravinteita mene silloin hukkaan. Lisäksi suljetussa ja eristetyssä tilassa voidaan ylläpitää parhaita mahdollisia kasvuolosuhteita ympäri vuoden eikä siihen tarvita erillistä lämmitystä. Kaiken kruunaavat energiatehokkaat led-valot.
Sadonkorjuun jälkeen sänkenä törröttävät versojen kasvualustat menevät vielä kiertoon.
– Vantaalaisen viljelijän maanparannusaineeksi.
Monen muun start up -yrityksen tapaan Little Gardenkaan ei päässyt alkuun ilman yritystä ja erehdystä.
– Kantapään kautta opittiin, vaikka tiedettiin, miten tehdään, Lehtonen sanoo.
Ja kun viimeinen kaikki oli keväällä valmista ja piti aloittaa ensin yhteistyö ravintoloiden, eikä myymälöiden kanssa, tuli korona. Onneksi monet kaupat ovat ottanet versoja myyntiin ja Reko-ruokaringeissäkin kauppa käy, vaikka Little Gardenin versojen käyttö lämpimien ruokien laitossa ei ole vielä kovin tunnettua.
– Nämä sopivat hyvin kuumennukseen, sanoo Lehtonen, joka popsii versoja myös suoraan paketista jakeluautoa ajaessaan.
Yhtiöllä on haaveena kasvaa lähivuosina Suomessa ja ulkomailla.
– 5–10 kertaa isompi voisi olla järkevä laitos, jossa voisi viljellä eri lajeja, Lehtonen pohtii.
Tilat voisivat löytyä vaikkapa Vantaalta.
Lue myös: Tältä näyttää Myyrmäen jättikampus – laajennus toi tilaa 3500 opiskelijalle