Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus höllensi rajoituksia: Ravintolat saavat ensi viikolla avata ovensa jo tuntia sulkemisajan jälkeen, huoltoasemien ja laivojen ravintoloille vapautus

Ravitsemusliikkeiden aukiolo- ja anniskelurajoitukset höllentyvät marraskuun alussa, kun hallituksen tänään antama uusi asetus tulee voimaan.

Lisäksi asiakkaita saa leviämis- ja kiihtymisvaiheessa ottaa sisään nykyistä enemmän.

Leviämis- ja kiihtymisvaiheen maakunnissa ravitsemisliikkeet saavat ensi kuussa avata ovensa jo tuntia sen jälkeen kun ovet on suljettu. Anniskeluravintolat saavat olla avoinna kello 24–23 ja muut ravitsemusliikkeet kello 1–24.

Tällä hetkellä kaikki ravitsemusliikkeet saavat näissä maakunnissa olla avoinna kello 6–23.

– Uusi poikkeus, jonka eduskunta on säätänyt: ensimmäinen on, että kansainvälinen vesi- ja ilmailuliikenne on vapautettu aukiolosääntelystä. Toinen on polttoainejakelupisteiden yhteydessä olevat ravitsemusliikkeet, jotka on vapautettu aukiolosääntelystä, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön halltusneuvos Ismo Tuominen iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa sääntö koskee vain Suomen lipun alla purjehtivia laivoja.

Huoltoasemaravintoloiden aukiolon vapauttamisella varmistetaan peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan raskaan liikenteen kuljettajien ruokailu- ja peseytymismahdollisuudet.

Perustasolla olevissa maakunnissa anniskeluravintolat saavat olla jatkossa auki kello 2–1 ja muut ravintolat vapaasti.

Leviämisvaiheessa on tällä hetkellä Pohjanmaan maakunta, kiihtymisvaiheessa Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.

Anniskelun voi marraskuussa aloittaa jo kello 7, kun raja nyt on kello 9.

– Käytännössä siis esimerkiksi hotellin aamiaistarjoilussa on mahdollista saada kuohuviiniä, sanoi Ismo Tuominen.

Anniskelu pitää lopettaa samaan aikaan kuin nykyisinkin eli leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla kaikissa ravitsemusliikkeissä nykyiseen tapaan kello 22 ja perustasolla kaksi tuntia myöhemmin

Asiakaspaikkarajoitus höllentyy kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa niin, että muut kuin anniskeluravintolat saavat ottaa täyttää kaksi kolmesta asiakaspaikastaan.

Pubeissa ja yökerhoissa asiakasmäärä on edelleen rajattu puoleen normaalista.

– Kaikissa maakunnissa on edelleen istumapaikkavaatimus. On olemassa myös neljäs kategoria eli jos maakunnassa ei ilmene tartuntoja, meillä on valmius muuttaa lakia niin, että rajoitukset poistetaan kokonaan, Tuominen totesi.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi ravintolarajoitusten olevan tarpeen. Hän havainnollisti asiaa kertomalla esimerkin ravintolasta, jossa useana iltana oli syntynyt 20 tartuntaa iltaa kohti. Yksi tartunnan saaneista meni oireettomana pallopeliin, missä hän tartutti 10 ihmistä lisää.

– Koronariski on tilanteissa, joissa ääntä korotetaan eikä turvaväliä pidetä. Siinä mielessä ravintoloiden toiminnan rajoittaminen on osoittautunut tehokkaaksi toimenpiteeksi, Puumalainen totesi.

Ministeri Krista Kiuru huomautti, että ravintolarajoitukset ovat vain pieni osa tarvittavista toimista.

– Viime kädessä menestymisemme on kiinni meidän jokaisen toiminnasta.

Katso tästä sosiaali- ja terveysministeriön tiivistelmä muutoksista.

Muokattu 29.10.2020 kello 16.20: Lisätty tieto anniskeluajan päättymisestä.