Pääkirjoitus Entistä kalliimpaa matkustamista

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päätti tällä viikolla odotetusti nostaa lipunhintoja. Painetta korotuksiin on ollut ilmassa, sillä kohta vuoden mittaiseksi venyvä poikkeustila on näkynyt joukkoliikenteen matkustajamäärissä ja ajanut HSL:n talouden ahtaalle.

Ensi vuoden alusta 30 päivän kausilipun hinta nousee kolme euroa.

Korotukset eivät kuitenkaan koske kaikkia lipputyyppejä, sillä esimerkiksi kertalippujen hinta ei nouse. Jatkossa kertalippuja ei kuitenkaan voi enää ostaa bussinkuljettajilta.

Vuosilipun ja niin sanotun säästölipun hinnat puolestaan laskevat.

Maltillisetkin korotukset ovat kuitenkin omiaan heikentämään mielikuvaa joukkoliikenteen houkuttelevuudesta.

Muutaman euron kuukausittain korotus tuntuu etenkin monen vyöhykkeen läpi kulkevien, kuten Itä-Vantaalta Helsingin keskustaan suuntaavien ABC-lipun käyttäjien kukkarossa.

Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) ehti tiistaina moittia HSL:n hallituksen päätöstä lipunhintojen korotuksista epäonnistuneeksi. Hän muistutti Twitter-viestissään, että hallitus on tänä vuonna kattanut HSL:n tappioita jo 58 miljoonalla eurolla ja valmius vastaavaan tukeen olisi ollut olemassa.

Monet HSL:n jäsenkunnat, Vantaa mukaan lukien, ovat kuitenkin kannattaneet maltillisia korotuksia. Nyt niitä saatiin. Korotusten lisäksi kunnat maksavat jatkossa HSL:lle enemmän niin sanottua kuntaosuutta.

HSL itse arvioi, että ensi vuoden lipputuloissa on 130 miljoonan euron vaje vuoteen 2019 verrattuna. Tämän vuoden ennusteeseen verrattuna lipputulot kasvaisivat vain hieman, arvion mukaan 0,6 prosenttia.

Siitä, millaiseksi ensi vuosi HSL:n näkökulmasta muodostuu, on arvailujen varassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut