Vantaa ennen ja nyt: Onko pyörässäsi tämä Suomessa kehitetty, 80-luvun suosittu turvaväline, jota aikoinaan esitettiin pakolliseksi?

Oranssinen muoviviiri oli tavallinen näky suomalaisissa polkupyörissä 1980-luvulla. Vantaan kaupunginmuseo

Päivi Yli-Karhula

Vantaan kaupunginmuseon esinekokoelmista löytyy syyspimeillä ajankohtainen, aikoinaan hyvin yleinen esine.

1970-luvulla Pietarsaaressa Herrmans Oy Ab:n tehtaalla kehitetty polkupyörän tarakkaan asennettava turvaviiri eli voittoisinta aikaansa 1970-luvun lopulta 1990-luvun alkupuolelle.

Tarakan reunasta sivulle käännettävän kapean varren päässä on pyöreä lätkä. Lätkän valkoinen heijastin heijastaa eteenpäin ja punainen taaksepäin.

Helkama asensi 1980-luvulla kaikkiin uusiin pyöriinsä turvaviirin. Myös Tunturin pyörissä oli turvaviirit omalla painatuksella.

Polkupyörän turvaviiri todettiin testeissä tehokkaaksi keinoksi saada autot kiertämään pyöräilijät kauempaa.

Liikenneturvan tutkimusraportissa ehdotettiin jopa suojaviirin käytön määräämistä pakolliseksi.

Turvaviiri jäi tieliikennelaissa vain maininnaksi. 1990-luvun kuluessa turvaviireistä luovuttiin ilmeisesti säästösyistä.

Jos viiri vanhassa pyörässä ajansaatossa katkesi, harvoin hankittiin uutta. Polkupyörän turvaviirejä kuitenkin valmistetaan yhä ja niitä on myynnissä eri värisinä.

Turvaviiri taivutettiin ajossa usein tarakan päälle, jotta se ei lerpattanut ajossa. Tapa väänsi viirin varren kaarevaksi ja edesauttoi myös viirin katkeamista. Kuvassa pyöräilijä Tikkurilassa Kielotiellä 1980-luvun lopulla. Vantaan kaupunginmuseo

Museon turvaviiri on saatu kokoelmiin Tammiston koetilalta. Yksilö on selkeästi ollut pitkään käytössä, sillä sen väri on haalistunut ja varsi taipunut kaarelle, ihan kuten niille usein kävi.

Kaareutumiseen lienee vaikuttanut se, että kun viiriä ei käytetty, se usein taivutettiin tarakan päälle, ettei se ei lerpattanut ajossa.

Tiedossa ei ole, kenen pyörän lisävarusteesta on kyse. Onkohan tämä turvaviiri ollut mukana ja apuna työtehtävissä vai enemmän vapaa-ajan riennoissa?

Museon kokoelmista löytyy myös jalankulkijaheijastimia.

Perinteinen, takin liepeeseen kiinnitettävä kova prismaheijastin on myös suomalainen keksintö.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut