Vantaan Jalkapalloseuran jo varmistunut paluunousu Kolmosesta Kakkoseen tuo lisäherkkua näkyvyyteenkin – comeback myös Ylen Teksti-TV-sivuille

Urheilu: Vantaan Jalkapalloseuran miehet varmistivat Kakkoseen nousunsa karsintalohkon kotipelissään viime lauantaina. Vili Lankinen ja Charles Katashira ovat paukutelleet VJS:lle maaleja hurjaan tahtiin.

VJS viihtyi Kolmosessa vain yhden kauden. Nousu Kakkoseen ja takaisin Teksti-TV:n sivuille tuli kolmen ja puolen kuukauden tappiottomalla peliputkella. Matti Hannula

Matti Hannula

Vantaan Jalkapalloseura voitti Kolmosen lohkonsa ja pelasi viikko sitten Myyrmäen jalkapallostadionilla jo 14:nnen peräkkäisen tappiottoman ottelunsa, kun varsinaissuomalainen Peimari United kaatui nousukarsinnassa 2–0. Kun kolmen joukkueen karsintalohkosta kaksi parasta nousee ja Peimari oli pelannut tamperelaisen Ilves-Kissojen kanssa tasan, varmistui VJS:n nopea paluu Kakkoseen saman tien. Vierasottelu Ilves-Kissoja vastaan jäi vantaalaisten kannalta merkityksettömäksi.

– Tietysti lähdemme sitäkin peliä voittamaan, vakuutti Vili Lankinen, joka teki Peimaria vastaan viimeisen vartin aikana VJS:n molemmat maalit. Ensimmäinen syntyi nopealla vastahyökkäyksellä, toinen rangaistuspotkusta, kun Charles Katashira kaadettiin.

Lankinen-Katashira -kaksikko on ollut pitelemätön koko kauden. Runkosarjassa Lankinen pyssytti 20 maalia, Katashira yhden vähemmän. VJS:n kokonaissaldo oli 64 osumaa.

– Tämä on oikeastaan ollut ensimmäinen kauteni keskushyökkääjänä, kertoi Lankinen, 25-vuotias Keimolan Kaiun kasvatti, entinen laitalinkki, joka on pelannut miesten Ykkösen tasollakin PK-35 Vantaassa. VJS:ssä on nyt päättymäisillään kolmas peräkkäinen kausi.

– Joukkue nuorentui viime kauden Kakkosesta putoamisen jälkeen huomattavasti. Ensimmäisten sarjapelien pieni tahmeus meni kokemattomuuden piikkiin, Lankinen totesi.

– Loppujen lopuksi kausi oli todella nousujohteinen, eikä sille voisi tämän parempaa kruunua kuvitella.

Vili Lankinen ja Charles Katashira ovat viimeistelleet VJS:lle tällä kaudella ennen viimeistä ottelua jo yhteensä 41 maalia. Matti Hannula

Suuri ansio Lankisen mahtavaan maalimäärään oli VJS:n nuorisokaartiin kuuluvalla hiomattomalla timantilla, Charles Katashiralla. Muun muassa VJS-luotsi Sami Setälän koko sarjan parhaaksi pelaajaksi luokittelema Katashira syötti omien laskujensa mukaan ainakin kuusi Lankisen osumaa. Taitava 19-vuotias, keskiafrikkalaisen Ruandan pääkaupungissa Kigalissa syntynyt kymppipaikan pelaaja on lisäksi vahvasti pohjustanut muulla tekemisellään tukun niin Lankisen kuin muidenkin joukkuetovereidensa onnistumisia.

Katashira muutti äitinsä kanssa Ruandasta Suomeen ja Vaasaan kymmenisen vuotta sitten ja Vaasasta Vantaalle kolme vuotta sitten.

– Pelasin Vaasan Palloseurassa, ja aluksi ajatuksena oli, että jäisin jalkapallon vuoksi Vaasaan, kun äiti halusi suurempaan kaupunkiin. Mutta äiti sanoi, että olen liian nuori jäämään, Katashira kertaa vaiheitaan.

– Täällä kävin ensin Korson Palloseurassa vähän pallottelemassa, mutta halusin parempaa ja sitten VPS-valmentajani suositteli minulle VJS:ää.

Viime vuonna Katashira otti jo hieman tuntumaa miesten Kakkoseen. Nyt hänen otteitaan Kolmosessa katsellessa on tullut väkisinkin pohtineeksi, kuinka korkealla hän jo voisi Suomessa pelata.

– Pelit Kolmosen lohkon muita kärkijoukkueita, Tikkurilan Palloseuraa ja FC Futuraa vastaan olivat aika kovia. Niissä jouduin pelaamaan täysillä ja kovaa.

Katashira iski siis ”puolivaloillakin” maaleja kuin liukuhihnalta. Hän tietää itsekin, että edellytyksiä on Kakkostakin korkeammalle.

– Liigapelaajaksi ja maajoukkueeseen, Katashira sanoo tavoitteikseen. Katashiralla ei vielä ole Suomen kansalaisuutta, mutta se on hänen omien sanojensa mukaan lähiaikojen hankintalistalla.

VJS:llä ei ennen nousukarsintoja ollut jatkosopimusta yhdenkään pelaajan eikä valmennuksenkaan kanssa. Katashiralla oli Peimari-pelin jälkeen selkeä käsitys omasta ensi kaudestaan.

– Jatkan VJS:ssä. Haluan nähdä, miten pelisilmäni toimii Kakkosessa. Jos olen siellä omasta mielestäni tarpeeksi hyvä, voin asettaa seuraavan, korkeamman tavoitteen, sanoo Tikkurilassa asuva, Variassa Hiekkaharjussa IV-asentajaksi opiskeleva Katashira.

Kakkosen ja Kolmosen välillä on sellainenkin oleellinen ero, että Kakkosen pelit ja sarjatilanteet ovat seurannassa Ylen Teksti-TV:ssä, Kolmosen ei. Tuo lähes 40 vuotta vanha keksintöhän on hämmästyttävästi säilyttänyt suosionsa modernimman tekniikan paineissa etenkin urheilusivujensa osalta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut