Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Isännöitsijä on pääosin toimistotyötä tekevä asiantuntija – "Valitettavan usein meidät kuvataan kurkistelemassa lattiakaivoihin", sanoo kouluissa luennoiva vantaalainen alan ammattilainen

Ammatti: ”Tässä työssä on tunnettava monen alan asioita.”

Vantaalainen Marianne Aho-Mankki ei nuorena ajatellut, mikä hänestä tulee isona. Sen sijaan hänen mielessään oli, että jonain päivänä hän haluaa olla äiti.

Äiti hänestä tuli, kolminkertainen sellainen, ja vähän kuin puolivahingossa isännöitsijä. Sen aiheutti tradenomiopintoihin liittynyt työharjoittelu kirjanpitäjänä isännöintitoimistossa.

– Kirjanpito sujui hyvin, mutta esimieheni totesi, että olen liian vilkas viihtyäkseni vuosia siinä ammatissa. Hän kysyi, olenko koskaan ajatellut isännöitsijän työtä. Lähdin siitä paikasta kysymään yhtiön toimitusjohtajalta mahdollisuutta oppisopimuksella opiskeluun, Aho-Mankki kertoo.

Nyt, toistakymmentä vuotta myöhemmin, Aho-Mankkia ei hevillä saisi suostuteltua ammatinvaihtoon.

– Löysin ehdottomasti oman alani ja teen tätä työtä koko sydämellä.

Aho-Mankille mieleen ovat työn yllätyksellisyys, vaihtelevuus ja monipuolisuus.

– Kun menen toimistolle, eli nykyoloissa, kun siirryn makuuhuoneesta kahvikupin kautta työhuoneeseeni ja avaan tietokoneen, se on monesti ainoa asia, joka suunnitellusta työpäivästäni toteutuu, hän naurahtaa.

Isännöitsijän on Aho-Mankin mukaan osattava asioita monelta eri alalta pärjätäkseen ja menestyäkseen.

– Tämä on juuri sellainen työ, missä uteliaisuudesta ja tiedonjanosta on apua, hän sanoo.

– Talousosaamisen lisäksi on osattava hallintoasioita, sillä jo lakeja, jotka tähän alaan vaikuttavat, on paljon avioliittolaista maakaareen. Teknisten järjestelmien periaatteista on myös hyvä olla perillä.

Aho-Mankki käy mielellään luennoimassa alastaan opiskelijoille.

– Isännöitsijän työstä tiedetään usein hyvin vähän, ja siksi työn arvostuskin on ehkä matalampi kuin se voisi olla, hän arvioi.

– Haluan kertoa, että tämä on monipuolista asiantuntijatyötä, joka suurimmaksi osaksi tehdään toimistoympäristössä. Valitettavan usein meidät erilaisessa viestinnässä kuvataan kurkistelemassa sadevesikaivoihin, seisomassa lämmönjakohuoneessa tai jossain lapio kädessä.

Isännöitsijän tärkein tehtävä on Aho-Mankin mukaan auttaa taloyhtiön hallitusta ylläpitämään kiinteistöä hyvän asumisen mahdollistamiseksi.

– Talousarviot on pystyttävä tekemään niin, että niissä pysytään ja vastikekehitys säilyy järkevänä. Samaan liittyy myös korjaustoimien jaksottaminen siten, että kustannukset eivät nouse liian korkeiksi.

MTR Isännöinnin palveluksessa työskentelevällä Aho-Mankilla on tällä hetkellä kohteinaan yhdeksän isoa, peruskorjausikäistä taloyhtiötä Vantaalla ja Helsingissä.

– Omalle kohdalleni ei ole urallani sattunut yhtään keskenään riitaista hallitusta, hän sanoo ja uumoilee uutisointien vaikuttavan mielikuviin riitojen yleisyydestä.

– Uutisotannan perusteellahan myös lähes jokainen asuntokauppa menee pieleen, hän nauraa.

Hallituksissa mukana olevien ihmisten kanssa toimiminen on Aho-Mankille yksi työn innostavimpia asioita. Sama pätee talojen asukkaisiin ja heidän auttamiseensa.

– Harva soittaa isännöitsijälle kertoakseen, kuinka ihana päivä hänellä on ollut. Yleensä syynä on ongelma tai joku hätä.

Aina avuntarve ei liity tekniseen ongelmaan eikä edes isännöitsijän toimenkuvaan, mutta se ei estä Aho-Mankkia auttamasta.

– Yritän neuvoa, mistä löytyy apua erilaisissa hankalissa elämäntilanteissa. Teen myös huoli-ilmoituksen, jos näen, että yksin asuva vanhus ei enää pärjää. Näin tapahtui esimerkiksi, kun eräs asukas taannoin sytytti nuotiota parvekkeelleen.

Marianne Aho-Mankki on yksi finalisteista kilpailussa, jonka avulla Isännöintiliitto palkitsee vuosittain alan osaajia. Tämän vuoden teemana on vastuullisuus.

Lisää aiheesta: Suomen paras taloyhtiö löytyy Vantaalta – Voittajat vinkkaavat, miten homma toimii

Lue myös: Tämä on Suomi 2017 – Lehti: Isännöitsijä kantoi vanhuksille ruokaa ja lääkkeitä, kun sosiaalitoimi ei ehtinyt

Katso myös tämä: Tälle alalle tarvitaan seuraavan 20 vuoden ajan noin 200 uutta työntekijää joka vuosi