Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etätyössä ollaan tavallista tehokkaampia, mutta sosiaalisten kontaktien puute uhkaa työhyvinvointia

Helsinki

Kotoa käsin työskennellessä kiirettä, töiden päällekkäisyyksiä ja keskeytyksiä on yleensä vähemmän, mutta samalla sosiaalisten kontaktien puute vähentää työhyvinvointia.

Korkeasti koulutettujen parissa korona-aikana tehty tutkimus osoittaa etätyön pääosin lisänneen työn tehokkuutta.

Akava Worksin syksyllä, ennen koronapandemian toisen aallon tuloa, tekemän kyselyn lopputulema on, että hedelmällisintä olisi tehdä joustavasti sekä etä- että läsnätyötä.

Selvityksen mukaan niillä työntekijöillä, joilla etätyö on korona-aikana lisääntynyt, työn kuormitus on vähentynyt 42 prosentilla. Vastaajista, joilla etätyö ei ollut lisääntynyt, 12 prosenttia kokee kuormituksensa vähentyneen pandemian aikana.

Etätyö vähensi työntekijän suorituksestaan kokemaa kuormitusta silloinkin, kun työn määrä kasvoi.

Toisaalta samalla sosiaalisen vuorovaikutuksen vähäisyydestä johtuva kuormitus lisääntyi.

Poikkeuksena ovat opettajat, joiden kohdalla työn määrä, kiire ja kuormitus ovat lisääntyneet. Myös sosiaali-, kuntoutus- ja terveyspalvelualoilla työ on koettu korona-aikana aiempaa kuorimittavammaksi.

Vähiten eroa entiseen kokevat tietotekniikan palveluiden parissa työskentelevät asiantuntijat. Heistä selkeä enemmistö arvioi kiireen ja päällekkäisten töiden kuormittavan korona-aikana samassa määrin kuin ennen pandemiaakin.

45 prosenttia Akavan kyselyyn vastanneista ei tehnyt lainkaan etätöitä ennen koronapandemiaa. Vähintään 3–4 etätyöpäivää viikossa tehneitä oli kuusi prosenttia, ja pelkästään etätöitä tekeviä vain kourallinen.

Vuoden 2020 syyskuussa sellaisten vastaajien osuus, jotka eivät tehneet lainkaan etätyötä, oli pudonnut 26 prosenttiin. Samaan aikaan kolmannes akavalaisista työskenteli käytännössä vain etänä.

Yleisin työn teon tapa kyselyyn vastanneilla oli etä- ja läsnätyön yhdistäminen.

Akava on korkeasti koulutettujen palkansaajien ja ammatinharjoittajien keskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliitoa ja yhteensä noin 609 000 jäsentä. Akava Works on Akavan tutkimusyksikkö.

Kyselyyn vastasi 14 400 työntekijää 32 akavalaisesta liitosta 30.8–16.9.2020 välisenä aikana.