Poliisi myöntää: Huumeita kaupataan juna-asemien lähellä Korsossa, Koivukylässä, Myyrmäessä ja Tikkurilan Kirjastopuistossa – "Valvonnan tulos jää usein laihaksi"

Kaupunki: Yleisillä alueilla tapahtuvaa huumausainekauppaa koskevat vihjeet tulee ilmoittaa poliisille, ei Hätäkeskukseen.

Poliisi on tietoinen siitä, että esimerkiksi Tikkurilassa Kirjastopuistossa tehdään huumekauppaa. Poliisin suorittaman valvonnan tulokset jäävät kuitenkin usein heikoiksi. Tiina Örn

Tiina Örn

Poliisi on tietoinen siitä, että esimerkiksi Tikkurilassa Kirjastopuistossa ja sen ympäristössä tehdään huumekauppaa. Asian vahvistaa komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista.

Vinkkejä Vantaalla yleisillä alueilla tapahtuvasta huumekaupasta tulee Ojalan mukaan poliisille "säännöllisen epäsäännöllisesti". Tikkurilan Kirjastopuiston ja asemanseudun lisäksi poliisin tiedossa on esimerkiksi Koivukylän, Korson ja Myyrmäen asemanseuduilla tapahtuva laiton kauppa.

– Vinkkejä tulee lähinnä iltapäivisin ja ilta-aikaan tapahtuvasta kaupasta.

Huumekauppaa tehdään myös Tikkurilan aseman itäpuolella, jossa on Ojalan mukaan aseman länsipuolta vähemmän valvontaa ja valoa.

Vaikka poliisilla on tiedossa paikkoja, joilla tapahtuu usein huumekauppaa, sitä on vaikea saada kuriin.

– Poliisi ei voi mennä noin vain tarkistamaan ihmisten taskuja. Lain mukaan tarkistamiseen oikeuttaa se, että poliisilla on syytä epäillä rikosta esimerkiksi silminnäkijähavainnon tai poliisin oman havainnoin perusteella, Ojala sanoo.

Poliisi ei voi mennä noin vain tarkistamaan ihmisten taskuja.

Huumekauppiaat osaavat varautua kiinniottoon.

– Heillä on yleensä taskuissaan vain muutama annos huumausaineita. He tietävät silloin selviävänsä sakkorangaistuksella.

Hyvin tavallista on myös se, että poliisin suorittaessa valvontaa, kiinni jää kauppiaista vain yksi. Ojala sanookin valvonnan tuloksen jäävän usein kovin laihaksi verrattuna siihen, miten paljon se vie resursseja.

Valvontakameroiden asentaminen voisi jossain määrin suitsia kauppaa, myöntää Ojala.

– Esimerkiksi Kirjastopuistoon kameroiden asentaminen olisi Vantaan kaupungin hommia.

Huumekauppaa tapahtuu paitsi asemien liepeillä, myös asemilla, sanoo Ojala. Esimerkiksi asemalaitureiden valvonnasta vastaa Väylävirasto.

Väyläviraston valmius- ja turvallisuusyksikön päällikkö Arto Muukkonen toteaa, että järjestyksenvalvojien partioinnin lisäksi asemia valvotaan kameroilla. Yksityisistä turvallisuuspalveluista annettu laki antaa järjestyksenvalvojille oikeuden ottaa kiinni huumausaineiden käytöstä tai myynnissä epäilty.

– Kiinniotetut luovutetaan edelleen poliisille, kommentoi Muukkonen.

Asukkaat voivat tehdä havaintoja omalla kotialueellaan tapahtuvasta huumekaupasta. Ohikulkija ei sen sijaan tule välttämättä kiinnittäneeksi siihen huomiota.

– Monesti kaupat on sovittu netissä hintoja myöten eikä myyjän ja ostajan tapaaminen siksi kestä kauaa. Kyseessä ei ole enää sellainen huumeiden huutokauppa kuin aiemmin, Ojala kuvaa.

Ojala toteaa huumeita puistoissa ja aseman seuduilla myyvien olevan pääosin alle kolmekymppisiä nuoria miehiä, jotka rahoittavat toiminnallaan omaa huumeiden käyttöään. Yleisillä alueilla huumeita myyvien kohdalla on Ojalan mukaan kyse lähinnä selviytymisestä, ei kovan luokan liiketoiminnasta.

Poliisi toivoo kuntalaisten ilmoittavan matalalla kynnyksellä huumekauppahavainnoistaan. Havainnot auttavat poliisia kohdentamaan valvontaa.

– Vinkeistä ei kannata ilmoittaa Hätäkeskukseen, vaan poliisille, komisario Ojala sanoo.

Havaitessasi huumekauppaa

Vinkit sähköpostitse poliisille

Huumausainekauppaa koskevista havainnoista ja muista vihjeistä voi ilmoittaa poliisille sähköpostitse: vihjeet.ita-uusimaa_at_poliisi.fi

Sähköpostiviestiin kannattaa kirjata kaikki mahdollinen tieto.

Viestissä on hyvä kertoa havaintopaikka, aika, mahdolliset henkilöiden tuntomerkit ja muut mahdolliset tiedot.

Vinkkiin kannattaa kirjata myös, miten laiton kauppa vaikuttaa ympäristöön.

Poliisi toivoo vinkin antajan jättävän myös yhteystietonsa, jotta poliisi voi kysyä lisätietoja. Yhteystietoja ei koskaan välitetä ulkopuolisille.

Lähde: Komisario Jarmo Ojala

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut