Poliisille päätyy vuosittain tuhansia aseita Vantaalla – Asekauppias: Suomalaisissa kodeissa on todella paljon aseita

Omaisuus: Perintöaseilla on harvoin suurta arvoa.

Suomenmestaruusmitaleja nuoruudessaan ammunnassa rohmunnut asekauppias Krister Kärki tietää, millaisia aseita suomalaisissa kodeissa on. Hän tuntee myös tavat, joilla aseita pyritään hankkimaan esimerkiksi netin kautta ilman vaadittavia lupia. On tärkeää, että myyjä tietää tarkalleen, millaiset dokumentit ostajalla tulee olla. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Saksanhirviuros tuijottaa tulijaa silmiin sieraimet suurina. Sarvipää näyttää valppaalta, mutta ei juokse pakoon, sillä se on kiinnitettynä seinään.

Saksanhirvitrofee katselee asekauppias Krister Kärjen liiketiloissa Seutulassa. Se on Kärjelle tärkeä.

– Tuo uros on ensimmäinen kaatamani saksanhirvi. Muistan elävästi sen hetken.

Trofeiden lisäksi Kärjen liiketilan täyttävät lukittujen ovien takana jykevissä puuvitriineissä pötköttelevät aseet. Vitriinien päällä on pitkä rivi pokaaleja ja mitaleja. Suomenmestaruusmitaleja ampumista harrastaneelta Kärjeltä löytyy peräti 19.

Urheiluampujan ura on jäänyt taakse ja Kärki keskittyy asekauppaan. Hän tietää, millaisia aseita suomalaisissa kodeissa on.

 – Suomessa on noin 300 000 metsästyskortin haltijaa. Jo se kertoo jotain aseiden määrästä. Aseita on satoja tuhansia. Niitä on todella paljon ja kirjoita todella paljon isoilla kirjaimilla, käskee Kärki.

Sota-ajan kiväärien määrä alkaa olla jo vähäinen, mutta varsinkin vanhemmalla polvella on paljon erityyppisiä haulikoita. Kodeista löytyy myös taskuaseita, joita on aikoinaan hankittu sian tappamista varten.

Suomalaisilla on paljon aseita, joten niitä tulee usein vastaan myös perinnönjaossa. Komisario Juha Juurinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että Vantaalla poliisille luovutetaan perintöaseita päivittäin.

– Vastaanotamme vuosittain tuhansia pyssyjä. Viemme aseet huutokaupattavaksi tai hävitettäväksi kolmen kuukauden välein. Kolmessa kuukaudessa niitä kertyy 500–600 kappaletta.

Aseille on tehtävä jotain kuuden kuukauden kuluessa aseluvanhaltijan kuolemasta. Aseet perinyt voi joko hankkia omat luvat, myydä aseet tai luovuttaa ne poliisille hävitettäväksi tai huutokaupattavaksi.

Mikäli päätyy myymään aseet, on varmistuttava, että ostajalla on lupa aseen hankkimiseen. Luvan tulee vastata myytävänä olevaa asetta.

– Lupa määrittelee tarkkaan, millaisen aseen sillä saa hankkia. Se kertoo aseen toimintatavan ja kaliiperin, Juurinen sanoo.

Moni pesän osakas pettyy kuullessaan aseiden arvon, Kärki sanoo. Esimerkiksi iso osa vanhoista perintöhaulikoista on arvottomia. Tunnearvoa niillä voi toki olla.

– Arvokkaita, tuhansia euroja maksavia aseita kuolinpesissä on hyvin harvoin, Kärki toteaa.

Aseita päätyy suomalaiskodeista myös pimeille markkinoille. Kärki puhuu hankinta-asiakirjojen väärentäjistä. Juurisen mukaan tavallisempaa on se, että aseet ovat kadonneet ja jossain vaiheessa mahdollisesti löytäneet tiensä pimeille markkinoille.

– Jäämistöstä saattaa löytyä viisi lupaa, mutta vain kolme asetta. Osa aseista on vain kadonnut jonnekin.

Jäämistöistä löytyy myös luvattomia aseita. Juurinen korostaa, että "mummon vintiltä" tai sukulaisen jäämistöstä löytyvä ase tulee aina toimittaa poliisille.

Vaikka kyseessä on luvaton ase, sen voi toimittaa poliisille ilman pelkoa seuraamuksista.

– Poliisi toivoo, että luvattomat aseet saataisiin mahdollisimman kattavasti pois kodeista.

Seutulassa aseliikettä pitävä Krister Kärki toteaa monen arvioivan perintöaseiden arvon yläkanttiin. Päivi Tuovinen

Laki määrää

Perintöaseet

Kuolinpesän osakkaiden tulee ottaa pesään kuuluvat aseet, aseen osat, patruunat ja erityisen vaaralliset ammukset välittömästi haltuunsa luvanhaltijan kuoltua.

Kuuden kuukauden kuluessa luvanhaltijan kuolemasta aseisiin tulee hankkia lupa tai ne tulee luovuttaa niiden hankkimiseen oikeutetulle henkilölle tai poliisille hävitettäväksi tai huutokaupattavaksi.

Aseet ja aseen osat voi myös tehdä ampumakelvottomaksi, minkä jälkeen ne on esitettävä poliisille.

Lähde: poliisi.fi

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut