Amerikan trilleriä seurataan Helsingin Kaivopuiston suurlähetystössä – "Tämä on ollut odotettavissa"

Yhdysvaltain presidentinvaaleista tuli tasainen kisa. Arkisto/Sirpa Repo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Yhdysvaltain presidentinvaaleista muodostui trilleri, jonka vaiheita seurataan nyt ympäri maailmaa. Aamupäivällä Suomen aikaa demokraattien Joe Biden on saanut yli 220 valitsijamiestä taakseen, istuvalla presidentillä, republikaanien Donald Trumpilla valitsijamiehiä on alle 220. Muiden muassa Pennsylvanian, Michiganin ja Wisconsinin osavaltioiden tuloksesta odotetaan vaalien kannalta ratkaisevaa.

Jännittävän tasaväkiseksi muotoutuneita Yhdysvaltain presidentinvaaleja seurasi Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevassa Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystössä myös Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat.

– Seuraan tilannetta täällä tarkkaan, katsotaan mihin tämä johtaa. Tässä voi mennä vielä päiviä, ennen kuin vaalien tulos on selvä. Toivon selkeää tulosta, se olisi paras vaihtoehto Yhdysvaltain kannalta, sanoo Grenat.

Vaalien tasaisuus ei ole Grenatille yllätys.

– Edellisissäkään presidentinvaaleissa ennusteet eivät pitäneet paikkaansa. Yllätys tämä ei ole siinäkään mielessä, mitä olen kuullut kentältä, eli myös ihan yksittäisiltä ruohonjuuritason ihmisiltä vaalien alla. Tämä on ollut odotettavissa, Grenat jatkaa.

Hänellä on kaksoiskansalaisuus, Grenat asui Yhdysvalloissa parikymmentä vuotta, hänen kaksi aikuista poikaansa asuu edelleen Yhdysvalloissa.

– En lähde tässä vaiheessa enää veikkaamaan vaalien voittajaa.

Aamupäivällä Suomen aikaa Trump piti televisiopuheen, jossa hän jo omasta mielestään ilmoitti voittaneensa vaalit, vaikka ääntenlasku useissa osavaltioissa on edelleen kesken.

USU: Puolueet kasvattavat kuntavaalibudjettejaan – eniten korotusta vihreillä ja kokoomuksella

Hjallis Harkimolla kova suunnitelma kevään kuntavaaleissa – romahtaako kokoomus Helsingissä kakkospuolueeksi?

Miksi lähiössä asuvan poliitikon on vaikea päästä läpi Helsingin kuntavaaleissa – asuinpaikkaa vaihtava Paavo Arhinmäki: – "Siellä missä on vaurautta..."

Ehdokkuus kuntavaaleissa ei kiinnosta nuoria – äänestämistä pidetään kuitenkin tärkeimpänä keinona vaikuttaa oman kunnan asioihin

Helsingin kuntavaaleissa näkyy poikkeuksellinen ilmiö – "Ihmiset haluavat vaikuttaa enemmän julkisiin palveluihin"

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut