Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmelle entiselle Perussuomalaiselle nuorelle vaaditaan sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Pirkanmaan käräjäoikeus on käsitellyt keskiviikkona syytekokonaisuutta, jossa vastaajina on kolme entistä Perussuomalaiset Nuoret -järjestön aktiivitoimijaa. Aluesyyttäjä Maija Päivinen vaatii kaikille sakkotuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeudenkäynnissä on ollut aloitteellinen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, joka päätti syytteen nostamisesta.

Perussuomalaiset nuoret asetettiin konkurssiin kesäkuussa 2020.

80 päiväsakon rangaistusta vaaditaan miehelle, joka julkaisi keväällä 2019 Twitterissä mainoksen, jossa oli tummaihoinen perhe ja kehotus äänestää saman vuoden europarlamenttivaaleissa. Perheeseen oli yhdistetty syyttäjän mukaan rasistisena pidettävä lausuma.

Syyttäjän mukaan lausuma ja saatavilla pitämä, toisen syytetyn miehen esittämä lausuma ovat kyseiseen kuvaan yhdistettyinä olleet kaikkia tummaihoisia yleisesti solvaavia.

Perussuomalaisten puoluehallitus erotti miehen puolueesta maaliskuussa 2020. Hän oli tätä ennen kertonut julkisesti olevansa fasisti. Asiasta uutisoivat helmikuussa muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat.

Emopuolue katkaisi lopulta välinsä silloiseen nuorisojärjestöönsä ja perusti uuden nuorisojärjestön Perussuomalainen nuoriso ry.

Mainittu toinen syytetty mies kirjasi itselleen syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kommentoimalla aiempaa kuvaa seuraavin sanakääntein. Hänelle vaaditaan 70 päiväsakon rangaistusta. Mies kertoi päivitykseen tulleen kysymyksen vastaukseksi, että nuorisojärjestö vastustaa tummaihoisia, koska he eivät ole eurooppalaisia.

Järjestössä näkyvässä asemassa ollut nainen puolestaan julkaisi Twitterissä keväällä 2019 kuvan, jossa oli kaksi mustaan burkhaan pukeutunutta henkilöä. Kuvaan oli syyttäjän mukaan yhdistetty rasistisena pidettävä lausuma.

Naiselle vaaditaan 80 päiväsakon rangaistusta.