Myös henkilökortin hakijalta otetaan jatkossa sormenjäljet – taustalla EU:n asetus

Henkilökortin hakijalta on tarkoitus ottaa jatkossa myös sormenjäljet, jotka talletetaan henkilökorttirekisteriin.

Suomessa sormenjäljet otetaan hakijoilta jo passia varten ja ne talletetaan passirekisteriin. Asioinnin helpottamiseksi passia varten jätettyjä sormenjälkiä voitaisiin hyödyntää henkilökortin hakemiseen ja päinvastoin.

Sisäministeriö tiedottaa, että henkilökorttilakia päivitetään EU:n asetuksen johdosta. Lakiin lisätään asetusta täydentävä säännös sormenjälkien ottamisesta.

Valtioneuvosto antoi torstaina eduskunnalle hallituksen esitysluonnoksen henkilökorttilain muuttamisesta.

Sormenjälkiä ei otettaisi alle 12-vuotiaalta henkilöltä eikä henkilöltä, jolta niitä ei saisi esimerkiksi fyysisen esteen vuoksi.

Myös henkilökorttien tietosisältö ja ulkoasu uudistuvat. Asetuksen tavoitteena on parantaa EU-kansalaisten henkilökorttien luotettavuutta ja turvallisuutta.

Sormenjälki on biometrisenä tunnisteena pysyvä, muuttumaton ja peruuttamaton osa yksilöä.

Sisäministeriön mukaan biometriset tunnisteet asettavat erityisiä vaatimuksia tietoturvalle, jotta yksityisyyden suoja voidaan varmistaa. Siksi henkilökortin siruun liittyvästä tietoturvasta säädettäisiin henkilökorttilaissa.

Sormenjälkiä ja kasvokuvaa erityisen arkaluonteisina tietoina saisivat lukea henkilökorttiviranomaisena poliisilaitos ja Suomen edustusto. Lisäksi lukuoikeus olisi poliisilla, Rajavartiolaitoksella sekä Tullilla silloin, kun se hoitaa rajatarkastustehtäviä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden elokuussa.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut