Pääkirjoitus: Vantaalaisten lähiöiden elinvoima tulee turvata – samalla tulee muistaa, että elämää on myös ratikkareitin ulkopuolella

Mia Lindström

Mia Lindström

Vantaalla on vetovoimaisia kaupunginosia, mutta sitten on myös niitä, jotka uhkaavat jäädä oman onnensa nojaan.

Viikonvaihteen lehdessä kerromme Länsimäestä, jonne ei ole rakennettu yhtään uutta rakennusta 18 vuoteen. Alueen koulutus- ja tulotaso on matala ja vieraskielisten määrä kohtalaisen suuri.

Vaikka uudisrakentamista ei ole ollut aikoihin, ja tiettyjen peruspalvelujen, kuten terveysaseman, toiminta on aina paikoin siirretty Hakunilaan, vakuuttavat haastatellut kuitenkin tyytyväisyyttään asumiseen Länsimäessä.

Mielikuvat tietyistä kaupunginosista istuvat toisinaan tiukassa. Vaikka alue näyttäytyisi asukkaille itselleen viihtyisänä, voi ulkopuolisen mielikuva olla toisenlainen.

Jos suunnitelmat ratikan rakentamisesta ja raiteiden varsille tiivistyvästä kaupungista toteutuvat, on asumista ja uutta draivia tulossa lähivuosina myös Länsimäen ja Hakunilan suuntaan.

Viihtyvyyttä voi lisätä pienemmässäkin mittakaavassa. Vantaan kaupunki on viime aikoina innostanut paikallisia kehittämään asuinaluettaan aktiivisemmin muun muassa osana myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa.

Osallistamiseen tähtää myös Korsossa viime vuonna pilotoitu osallistuva budjetointi, joka on parhaillaan käynnissä Hakunilassa ja Martinlaaksossa. Siinä asukkaat saavat ehdottaa ja äänestää, mitä pieniä parannuksia kaupunginosaan voisi tehdä. Ensi vuonna vastaava käynnistyy Länsimäessäkin.

Lue myös: Vantaa haluaa 6 miljoonan euron tukipaketin lähiöille, joissa syrjäytyminen kasvaa ja rassaa – "Painopisteenä on maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen ja nuorison syrjäytymisen ehkäisy"

Segrekaation torjuminen on voimakkaasti väkilukuaan kasvattaneelle Vantaalle elintärkeää.

Eriytymiskehityksen pysäyttämistä korosti myös maanantaina kokoustanut kaupunginhallitus ensi vuoden talousarviota käsitellessään.

Lue myös: "Alueiden erot ovat Vantaalla jo silmiinpistäviä" – Pelätyn ilmiön ehkäisyssä on "jossain määrin" epäonnistuttu

Uuden suunnittelussa on samalla tärkeää muistaa, että lähiöitä on myös ratikkareitin ulkopuolella. Myös näitä alueita tulee kehittää. Asumisen ja palvelujen tulisi olla laadukkaita, monipuolisia ja viihtyisiä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut