Säästöjä ja korotuksia peruttiin Vantaalla – Kuntalisä ei poistu, liikuntatilojen vuokria ei koroteta, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero ei nouse...

Talous: Poliittiset ryhmä tekivät budjettiesitykseen ison nipun muutoksia.

Kiinteistöveron korotuksesta vakituisen asuinrakennuksen osalta luovutaan kokonaan, kotihoidon kuntalisää eli Vantaa-lisää ei poisteta, suun terveydenhuollon asiakasmaksuja ei koroteta, eikä korotuksia ole tulossa ensi vuonna myöskään terveydenhuollon asiakasmaksuihin. Siinä poimintoja Vantaan budjettiin poliittisten ryhmien neuvotteluissa tehdyistä muutoksista, jotka kaupunginhallitus hyväksyi tiistaina.

Vakituisen asuinrakennuksen veroprosenttia ei siis nosteta, vaan sen säilyy 0,41 prosentissa. Kiinteistöveroon kuitenkin tartutaan lisätulojen saamiseksi. Yleinen kiinteistövero, joka on tällä hetkellä 1,0 prosenttia, nousee 1,28 prosenttiin.

Säästöä ei haeta kaupungin henkilöstöä irtisanomalla tai lomauttamalla. Vihreän ryhmän aloitteesta kaupungin henkilöstölle päätettiin kuitenkin mahdollistaa enintään viisi palkatonta vapaapäivää vuodessa sekä lomarahojen vaihto vapaaseen.

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Vaula Norrenan (vihr.) mukaan kaupungin saamien säästöjen lisäksi vapaat ovat etu henkilöstölle ja niillä voidaan vahvistaa työhyvinvointia raskaan vuoden jälkeen.

Erinomaisena ratkaisuna Norrena pitää Vantaa-lisän poistamisesta luopumista. Asia oli hänen mukaansa vihreille kynnyskysymys. Vaikka Vantaa-lisää ei poisteta, sen määrä putoaa 215 eurosta 160 euroon. Leikkaus tulee voimaan huhtikuun alussa 2021.

Norrena toteaa vihreiden ryhmän pitäneen neuvotteluissa myös kulttuurin puolta.

Budjetti ei ole miltään osin yhden ryhmän aikaansaannos.

– Kulttuuritoimemme kuluttaa todella vähän rahaa ja sitä on kuritettu jo aiemmin. Olemme iloisia esimerkiksi siitä, ettei järjestöjen avustuksia pienennetä.

Demariryhmän puheenjohtaja Minna Räsäsen mielestä neuvotteluissa saavutettujen onnistumisten listaan voidaan kirjata paitsi Vantaa-lisän säilyminen, myös se, ettei perusopetuksen ryhmäkokoja kasvateta.

– Ryhmämme piti tärkeänä kotihoidon laadun turvaamista kymmenellä uudella käsiparilla. Meille kynnyskysymys oli sen lisäksi asiakasmaksuihin ehdotettujen korostusten estäminen.

Räsänen iloitsee myös siitä, että neuvotteluissa löydettiin ratkaisu Havurastin ja Myyrastin ikäihmisten päivätoiminnan turvaamiseksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok.) kertoo kokoomuksen kynnyskysymysten liittyneen veronkorotuksiin.

–  Onnistuimme estämään kuntaveron korottamisen. Toinen meille tärkeä asia oli se, ettei vakituisen asunnon kiinteistövero nouse ja vaikutus pientaloasujiin on siten mahdollisimman pieni. Pidän hyvänä myös, ettei liikuntatilojen vuokria koroteta ja että työllisyyteen saatiin lisäresursseja. Kasvatuksen ja koulutuksen laadusta pidetään kiinni.

Multala toteaa, että neuvotteluissa jouduttiin tinkimään talouden tasapainottamisen tavoitteesta. Näin ollen säästöpainetta siirtyy enemmän tuleville vuosille.

– On tehtävä myös rakenteellisia uudistuksia. Niihin liittyy ateria-, siivous- ja kiinteistöpalveluista huolehtivan Vantin tulevaisuuden selvittäminen.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antero Eerolan iloitsee siitä, että Vasemmistoliiton ryhmä onnistui neuvotteluissa torppamaan kokoomuksen esityksiä.

– Vastustimme kokoomuksen selviä aikeita myydä Vantti ja ulkoistaa yksi terveysasema.

Vasemmistoliiton ryhmä ei olisi Eerolan mukaan voinut hyväksyä myöskään kaupungin henkilöstön lomauttamista.

– Koronakriisin keskellä ihmisillä on muutenkin huoli työllisyydestä.

Neuvottelujen kustannusvaikutus on 2,845 miljoonaa euroa, joka katetaan kaupungin kassasta. Kaupungin lainasumma ei neuvotteluissa muuttunut. Lainamäärää varaudutaan kasvattamaan noin 68 miljoonalla eurolla.

Multala muistuttaa kyseessä olevan kaikilta osin neuvottelutulos, kompromissi.

– Valtuustolle menevä budjetti ei ole miltään osin yhden ryhmän aikaansaannos.

Lopullisesti budjetin hyväksyy Vantaan kaupunginvaltuusto kokouksessaan 16. marraskuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut