Vantaa ennen ja nyt: Suomen vanhin tiilinen asemarakennus Tikkurilassa on elämänsä kunnossa – suojellun kohteen ilme on viime vuosina kohentunut ulkoa ja sisältä

Arkkitehti Carl Albert Edelfeltin suunnittelema asemarakennus valmistui 1862. Se on Suomen vanhimman rautatieosuuden ainoa säilynyt tiilinen asemarakennus. Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

Anne Silanto

Lähes 160-vuotias Tikkurilan vanha rautatieasema on yhä mainiossa kunnossa.

Venäjän vallan aikana rakennettu asema on todistanut höyryveturi Lemminkäisen ensimmäisen junamatkan tammikuussa 1862 ja keisarivierailun 1863. Se on kokenut kansalaissodan taistelut ja toisen maailmansodan ilmapommitukset ja lopulta 1990 muutoksen museoksi.

Vantaan kaupunki on kunnostanut rakennusta viime vuosina. Julkisivujen ilme on kohentunut, kun ikkunat on korjattu ja sivelty pellavaöljymaalilla ja ulko-ovien jalopuinen ootraus entistetty rakennuskonservaattoreiden ammattitaidolla.

Asemarakennuksen kauniit punatiilestä muuratut yksityiskohdat, taidokkaasti veistetyt kattokannattimet sekä koristeelliset kaari-ikkunat ovat ihailtavissa myös iltaisin, sillä julkisivut saivat erityisvalaistuksen osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia 2017.

Tikkurilan asema jäi pois käytöstä uuden rautatieaseman valmistumisen jälkeen v. 1978. Vantaan kaupunginmuseo muutti rakennukseen vuonna 1990. Kuva on 1980-luvulta. Vantaan kaupunginmuseo

Asemarakennuksessa toimiva Vantaan kaupunginmuseo on saanut upeat ja arvokkaat sisätilat tänä kesänä toteutetun lattioiden, seinien ja kattojen kunnostus- ja maalaustöiden valmistuttua.

Seinäpinnoille on palautettu historialliseen rakennukseen soveltuvat värisävyt. Erityistä on myös se, että suojellun rakennuksen sisään on onnistuneesti sovitettu hissi parantamaan kolmikerroksisen rakennuksen esteettömyyttä.

Museon asiakkaat pääsevät tutustumaan remontoituihin tiloihin lauantaina 7. marraskuuta avautuneen Kaupunki ilman identiteettiä? -näyttelyn yhteydessä, jossa kerrotaan vantaalaisista kulttuuriympäristöistä ja esitellään muitakin arvokkaita rakennusperintökohteita Vantaalta.

Lue myös: Tikkurilan vanha asema oli aikansa ainutlaatuinen nähtävyys

Lisää historiajuttuja löydät täältä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut