Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Suomen vanhin tiilinen asemarakennus Tikkurilassa on elämänsä kunnossa – suojellun kohteen ilme on viime vuosina kohentunut ulkoa ja sisältä

Lähes 160-vuotias Tikkurilan vanha rautatieasema on yhä mainiossa kunnossa.

Venäjän vallan aikana rakennettu asema on todistanut höyryveturi Lemminkäisen ensimmäisen junamatkan tammikuussa 1862 ja keisarivierailun 1863. Se on kokenut kansalaissodan taistelut ja toisen maailmansodan ilmapommitukset ja lopulta 1990 muutoksen museoksi.

Vantaan kaupunki on kunnostanut rakennusta viime vuosina. Julkisivujen ilme on kohentunut, kun ikkunat on korjattu ja sivelty pellavaöljymaalilla ja ulko-ovien jalopuinen ootraus entistetty rakennuskonservaattoreiden ammattitaidolla.

Asemarakennuksen kauniit punatiilestä muuratut yksityiskohdat, taidokkaasti veistetyt kattokannattimet sekä koristeelliset kaari-ikkunat ovat ihailtavissa myös iltaisin, sillä julkisivut saivat erityisvalaistuksen osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia 2017.

Asemarakennuksessa toimiva Vantaan kaupunginmuseo on saanut upeat ja arvokkaat sisätilat tänä kesänä toteutetun lattioiden, seinien ja kattojen kunnostus- ja maalaustöiden valmistuttua.

Seinäpinnoille on palautettu historialliseen rakennukseen soveltuvat värisävyt. Erityistä on myös se, että suojellun rakennuksen sisään on onnistuneesti sovitettu hissi parantamaan kolmikerroksisen rakennuksen esteettömyyttä.

Museon asiakkaat pääsevät tutustumaan remontoituihin tiloihin lauantaina 7. marraskuuta avautuneen Kaupunki ilman identiteettiä? -näyttelyn yhteydessä, jossa kerrotaan vantaalaisista kulttuuriympäristöistä ja esitellään muitakin arvokkaita rakennusperintökohteita Vantaalta.

Lue myös: Tikkurilan vanha asema oli aikansa ainutlaatuinen nähtävyys

Lisää historiajuttuja löydät täältä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.