Teatteritilojen rakentaminen käynnistyy pian Silkkitehtaan korttelissa – Raatikko ja Teatteri Vantaa pääsevät tekemään muuttoa Jokisali-rakennukseen ensi kesänä

Teatteri Vantaan ja Tanssiteatteri Raatikon tilat tulevat kuvassa taaempana näkyvään leveään osaan, ja niihin kuuluu myös isoikkunainen jokisali. Rakennus on kuvattu joenrannan suunnalta Tikkurilantielle päin. Leena Koivisto
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kiinteistökehitys- ja sijoitusyhtiö Renor Oy valmistautuu parhaillaan aloittamaan saneeraustöiden kakkosvaiheen Silkkitehtaan korttelissa.

– Rakennuslupahakemukselle odotetaan nyt päätöstä ja marraskuun aikana on tarkoitus aloittaa työt, yhtiön kiinteistökehitysjohtaja Tomi Nurmela kertoo.

Töiden käynnistyminen tietää uusiin tiloihin pääsevien Teatteri Vantaan ja Tanssiteatteri Raatikon hartaan odotuksen kääntymistä loppusuoralle.

Asiaa vauhditti osaltaan Vantaan kaupungin mukaantulo hankkeeseen. Kaupunki vuokraa Renorilta tilat ja sitten edelleen teattereille.

Kaupunki on korttelissa jo entuudestaan vuokralaisena, sillä Kaupunkikulttuurin toimiala muutti Konttori-rakennukseen heti sen saneerauksen valmistuttua vuoden 2019 alussa. Vuokraisäntä tosin on nyt Erikoissijoitusrahasto Aktia Toimitilakiinteistöt, jolle Renor tänä syksynä myi kaupungin lisäksi myös muiden vuokralaisten toimistoja sisältävän rakennuksen.

Lue myös: Tanssiteatteri Raatikko on tehnyt esisopimuksen tiloista Silkkitehtaalle – nykyinen kiinteistö puretaan maan tasalle

Teatteritilojen paikka korttelissa on aiemmista suunnitelmista muuttunut.

Kiinteistön 30-luvulla rakennetun perustuksiaan myöten huonokuntoisen osan sijaan tilat kunnostetaan vuonna 1964 eli viimeisimpänä valmistuneessa osassa sijaitsevaan Jokisali-rakennukseen.

Teattereiden ja Keravanjoen rannassa sijaitsevan Asunto Oy Silkinrannan väliin jääviin kahteen rakennusosaan tehdään pieniä, vuokrattavia toimistotiloja.

Leveänä rakenteena erottuva Jokisali kuuluu vanhan silkkitehtaan kiinteistön uudempaan, vuonna 1964 rakennettuun osaan, eikä ole saneerauskohteena yhtä haastava kuin 1930-luvun osa, jonne teattereiden tiloja aiemmin suunniteltiin. Teatteri Vantaan nykyinenkin tila sijaitsee vanhassa osassa Jokisalista eteenpäin Tikkurilantien varressa. Leena Koivisto

– Kaikki työt valmistuvat niin, että ensi syksynä Silkkitehtaalla esitetään teatteria uusissa tiloissa, Nurmela lupaa.

– Rakenteellisia korjaustarpeita on huomattavasti vähemmän kuin oli Konttori-rakennuksen saneeraamisessa. Uudempi osa on teräsbetonipaaluille perustettu, joten perustuksiin sen paremmin kuin runkoonkaan ei tarvitse juurikaan koskea.

Toimistotilojen alla on Nurmelan mukaan vanhoja puupaaluja, mutta ne on tutkimuksissa todettu hyväkuntoisiksi.

– Siellä selvitään tekemällä vain vahvistuksia joihinkin kohtiin.

Molemmille teattereille on luvassa täysin omaan käyttöön tulevien esitys-, toimisto- ja sosiaalitilojen lisäksi yhteinen lämpiö. Kaikkiaan teatterit saavat neliöitä noin 1 175.

Raatikon ja Teatteri Vantaan omilla hankinta- ja kustannusvastuilla ovat muun muassa kaikki teatteritoiminnan harjoittamiseen liittyvät tekniset järjestelmät sekä irto- ja kiintokalusteet katsomorakenteet mukaan luettuna ja tekniset järjestelmät.

Teatterit maksavat kaupungille täysimääräisesti kaupungin Renorille suorittaman vuokran. Vuokriaan teatterit kuitenkin pystyvät kattamaan toiminta-avustuksilla, joita ne saavat kaupungilta entiseen tapaan.

Valtionosuutta tällä viikolla julkistettujen tietojen mukaan Raatikolle on luvassa ensi vuodelle 276 785 ja Teatteri Vantaalle 161 458 euroa.

Lisää aiheesta: Teattereiden tiloja odotettu hartaasti

Lue myös tämä: Suojellun Tikkurilan silkkitehtaan rakenteista osa pettänyt – Omistajayhtiö: "Teatterin puoleinen kulma pitäisi kokonaan purkaa"

Katso myös tämä: Vantaan sivistystoimi tekee muuttoa Konttoriin – Silkin kulttuurihistoriallisesti arvokas kortteli on nyt myös yksi kaupungin hallinnollisista navoista

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut