Hiekkaharjun vesitornia on rakennettu jo kolme vuotta eikä kukaan vieläkään tiedä sen käyttöönottopäivää
3
Hiekkaharjun vanhan, purettavan vesitornin pilareiden takaa pilkottaa uusi torni. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaHiekkaharjun uusi vesitorni kohoaa lähes 50:een metriin. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaHSY:n projektipäällikkö Arto Mettinen ja automaatioinsinööri Antti Järvinen eivät osaa sanoa, koska uusi vesitorni otetaan käyttöön. Päivi Tuovinen
Vesihuolto: Tällä hetkellä korjataan ulkosäiliön halkeamia.
Armi Suojanen
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden, HSY:n, projektipäällikkö Arto Mettinen ei suostu edes arvioimaan, koska Hiekkaharjun uusi vesitorni voidaan ottaa käyttöön. Alun perin sen piti olla käyttövalmis maaliskuussa 2019.
Rakennushanke on ollut epäonninen alusta asti. Ja niin monta kertaa arviot ovat menneet ilmenneiden ongelmien vuoksi pieleen, että veikkaustakaan ei kannata esittää.
Kymmenien tuhansien ihmisten puhdas juomavesi on lisäksi niin tärkeää, että sen varmistamisessa ei voi hoppuilla ja hutiloida.
Mettisen mukaan suurin syy viivästymiselle on se, että rakentaminen on ollut pääurakoitsija YIT Rakennus Oy:lle erityisen vaativaa.
– Hanke on ollut innovatiivista insinöörityötä ja rakentamista. Geotekninen suunnittelukin on ollut haastavaa, Mettinen perustelee.
Hankkeen kustannusarvio on noussut alkuperäisestä 9,1 miljoonasta eurosta ”joitakin miljoonia”. Kustannusten nousujen korvaamisesta HSY käy neuvottelut YIT:n kanssa.
Vesitornin vesi vaihtuu noin kerran vuorokaudessa.
Malmimäelle Hiekkaharjuun tulevan vesitornin rakentamisessa on ollut monta mutkaa matkassa, kertovat HSY:n projektipäällikkö Arto Mettinen ja automaatioinsinööri Antti Järvinen. Päivi Tuovinen
Vesitornin rakentaminen alkoi syksyllä 2017 ja heti seuraavana kevättalvena aikatauluun tuli viivästys lakon vuoksi.
Viime vuoden syksyllä oli jälleen selvää, että vesitorni ei vieläkään valmistu. Silloin uusi arvio oli tämän vuoden syksy, mutta työmaa-aidat ovat edelleen vesitornin ympärillä ja sen varsi muovipressujen peitossa.
Testauksia vesitornin kahdessa, yhteensä kahdeksan miljoonaa litraa vetävissä säiliöissä alettiin tehdä heinäkuussa ja tällä hetkellä korjataan vuotokohtia. Ulkosäiliössä on halkeamia, joita tulee isokokoiseen teräsbetonisäiliöön helposti.
Kun uusi vesitorni otetaan käyttöön, sen kautta virtaa vettä itävantaalaisiin vesijohtoihin.
– Asukkaat eivät huomaa vesitornin vaihtumista lainkaan, sanoo HSY:n automaatioinsinööri Antti Järvinen.
– Vesitornin vesi vaihtuu noin kerran vuorokaudessa, Mettinen lisää.
Vesitorneja tarvitaan tasaamaan Helsingin Vanhankaupungin ja Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksilta tulevan Päijänne-veden painetta putkissa. Vesitornit rakennetaan aina korkeammiksi kuin kerrostalot. Siten vesitornista lähtevän veden paine riittää kuljettamaan vettä myös ylimpiin kerroksiin.
Poikkeuksia ovat tornitalot.
– Tornitaloissa on yleensä omat paineenkorotuspumput, Järvinen kertoo.
Hiekkaharjun vesitornilla on korkeutta tarkalleen 47,2 metriä, kun huomioidaan sen katolla oleva 1,2 metriä korkea tunkkauslaatta. Sillä nostettiin ylös tornin säiliö.
Uusi vesitorni syrjäyttää vanhan, Simonkylän kaupunginosassa sijaitsevan, tornin. Vanhan tornin ensimmäinen osa on valmistunut 1960-luvulla ja toinen 8-jalkainen suurempi säiliö 70-luvulla. Sen vedenpaineen tasauskapasiteetti alkoi olla lopussa ja korjaaminen ei olisi HSY:n teettämän selvityksen mukaan ollut kannattavaa.
Uuden vesitornin valmistuttua vanha puretaan pois.
Hiekkaharjun vesitorni on yksi pääkaupunkiseudun 12 vesitornista. Edellinen torni on rakennettu Espoonlahteen 1990-luvun alussa.
Vantaan muut vesitornit sijaitsevat Hakunilassa, Myyrmäessä ja Korsossa. Hiekkaharjun uusi vesitorni on niistä tilavuudeltaan suurin.