Vantaalla keinut poistetaan turvallisuuden takaamiseksi – Helsingissä harkitaan kohteen ja sään mukaan

Riikka Pirhonen keinutti poikaansa Pyryä pikkuveli Jimi sylissään Länsimäen Kuntopuiston leikkipuistossa. Keinujen poistaminen talvikaudeksi harmittaa. Marjo J. Rämö
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Vantaan kaupungin hoitamista leikkipuistoista poistetaan keinut talvikaudeksi lasten turvallisuuden vuoksi, kertoo kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö.

Pelkona on lasten putoamiset kovalle alustalle tai kiinnijäämiset.

– Alustojen on oltava iskua vaimentavaa materiaalia, kuten hiekkaa tai turva-alustoja. Talvella alustat jäätyvät ja kovettuvat, Vättö kertoo sähköpostitse.

Keinujen ympärillä pitää olla myös riittävästi vapaata tilaa. Tätä ei voida taata talvella.

– Keinujen korkeutta jouduttaisiin jatkuvasti säätelemään lumimäärän mukaisesti. Lisäksi käyttäjä saattaa jäädä kiinni metalliosiin.

Kaupungin kunnossapitoa ohjaa lainsäädäntö sekä Euroopan neuvoston yleiset turvallisuusvaatimukset palvelun tarjoajalle. Samat säännöt koskevat taloyhtiöitä.

Käyttäjä saattaa jäädä kiinni metalliosiin.

– Jokainen toki määrittelee oman riskitasonsa itse, Vättö huomauttaa.

Lumesta ja jäästä ei ole marraskuun alkupäivinä tietoakaan lämpötilan ollessa 10 asteen tienoilla.

– Eikö keinut voisi poistaa tilanteen mukaan?, kysyy Riikka Pirhonen, joka keinuttaa 2-vuotiasta Pyry-poikaa Kuntopuistossa.

Keinujen poistaminen on iso harmitus pian kolme vuotta täyttävälle Pyrylle,

– Jos lunta ja jäätä ei tule, miksi turhaan kiusata lapsia?

– Jos odotetaan siihen saakka, että lunta tulee, silloin kunnossapitäjillä on jo muutakin tekemistä, kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö sanoo.

Keinuja on satoja eri puolilla kaupunkia. Jo syyssateet ja yöpakkaset kovettavat keinujen alustoja.

– Emme me tätä kiusallamme tee.

Helsingin puolella keinujen poistamisen tarve arvioidaan alue- ja kohdekohtaisesti. Suoraviivaista linjausta ei ole, kertoo tiimipäällikkö Katriina Arrakoski kaupunkiympäristön toimialalta.

– Paljon riippuu myös siitä, minkälainen talvi sattuu tulemaan. Jos on kovin leuto talvi, ei kaikkia keinuja välttämättä poisteta lainkaan.

Mikäli keinuja poistetaan, syynä on turvallisuus. Kova alusta on vaarallinen.

Helsingissä on noin 500 keinua, joissa on vähintään kaksi keinulautaa , -rengasta tai pesäkeinu.

Vantaalaisten päiväkotien ja koulujen pihoilla voi olla keinuja talvellakin.

– Meillä on erilainen tilanne kuin yleisissä leikkipuistoissa, koska päiväkotien ja koulujen pihat ovat aktiivisessa käytössä koko ajan. Kunnossapito ja turvallisuuden valvonta toteutuu eri tavoin, sanoo pihavastaava Marika Suotula Tilakeskuksesta.

Keinut poistetaan, mikäli koulut tai päiväkodit näin pyytävät.

Iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina pihat ovat kaikkien vapaassa käytössä.

Valtuutetut Sari Multala (kok.) ja Siru Kauppinen (vihr.) ovat pyytänyt kaupungilta selvitystä siitä, miksi keinuja ei pidetä Vantaan puistoissa läpi talven. Se toisi myös säästöjä, kun satoja keinuja ei tarvitsisi poistaa ja ripustaa vuosittain.

Lue vielä: Kunnossapitopäällikkö perustelee kiekkomaalien poistoa: ”Pelit koetaan pelottaviksi”

Åvikin leikkipuisto on viimeistelyä vaille valmis – Tikkurilan Jokirannassa rakennetaan tänä kesänä Vernissa- ja Väritehtaanrantaa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut