Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan yleisin onnettomuus maantiellä on peräänajo – yli puolet henkilöonnettomuuksista ulkopaikkakuntalaisten aiheuttamia

Vantaan maanteillä sattui viime vuonna yhteensä 67 peräänajoa, mikä on 33 prosenttia kaikista maanteiden 205 liikenneonnettomuudesta. Seuraavaksi eniten, 53 kappaletta, tapahtui yksittäisonnettomuuksia, joissa ei ole mukana toista osapuolta.

Ohitusonnettomuuksia Vantaan maanteillä kirjattiin 32.

Erityisesti Kehä III:lla, Lahdenväylällä ja Tuusulanväylällä onnettomuus on usein peräänajo, kun tiellä kiihdytetään ja kaistaa vaihtaessa ajo tyssää hiljempaa etenevään jonoon. Tai jonossa ajettaessa rysäytetään edellä ajavan perään.

– Onko se keskittymisen herpaantumista, pohtii Vantaan kaupungin liikennetutkija Timo Väistö.

Yksittäisonnettomuuksista suurin osa on suistumisia, joita tapahtuu eniten rampeissa. Väistö kertoo, että onnettomuustyypeistä juuri suistumisten määrä on kasvanut eniten. Ne ovat kaksinkertaistuneet viiden vuoden keskiarvoon verrattuna.

Vantaan kaduilla puolestaan tilastoitiin yhteensä 240 onnettomuutta. Eniten sattui yksittäisonnettomuuksia (41) ja polkupyöräonnettomuuksia (36).

Kaikkien liikenneonnettomuuksien kokonaismäärä on Vantaalla laskusuunnassa, vaikka asukkaiden ja ajoneuvojen määrä kasvaa. Viime vuonna kirjattiin yhteensä 463 liikenneonnettomuutta, kun 2018 onnettomuuksia sattui 502. Viisi vuotta sitten liikenneonnettomuuksia oli 806.

Väistö huomauttaa, että vähenevään suuntaan vaikuttaa myös se, että poliisi ei ole enää viime vuosina tilastoinut eläinonnettomuuksia, jos niissä ei ole sattunut ihmisen loukkaantumista.

Vaikka onnettomuudet yleisesti ovat vähentyneet henkilövahinkoon johtaneiden onnettomuuksien määrä on kasvanut kolmena viime vuonna.

Viime vuoden tilaston mukaan Vantaalla sattui yhteensä 178 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta, kun vuonna 2018 niitä oli 148. Kasvua on siten noin 20 prosenttia.

Väistö arvioi, että onnettomuusmäärän kasvu on sattumaa eikä siinä ole otettu huomioon asukasmäärän ja siten liikenteen määrän kasvua.

Kuitenkin asukasmäärään suhteutettuna henkilövahinko-onnettomuuksia oli Vantaalla viime vuonna ensi kertaa enemmän kuin Suomessa keskimäärin.

Vantaan onnettomuuksissa kuoli neljä henkilöä.

OTI:n eli Onnettomuustietoinstituutin vuoden 2018 liikennevahinkoraportin mukaan Vantaalla tapahtuneista henkilövahinko-onnettomuuksista 53 prosenttia oli ulkopaikkakuntalaisten aiheuttamia.

– Espoossa vastaava luku on vain 40 prosenttia, Väistö vertaa.

Väistö selittää ulkopaikkakuntalaisten suurta kolaroijamäärää sillä, että Vantaan läpi kulkee paljon isoja väyliä.