Terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvostelee kovin sanoin hallituksen ajamaa sosiaali- ja terveydenhuollon jättiuudistusta. Lehtonen kirjoittaa Uutissuomalaisen lehtien lauantaina julkaisemassa debattikirjoituksessa, että soten uskotaan toimivan kuin ikiliikkujan, mutta uudistus ei tule saavuttamaan tavoitteitaan ilman lisärahoitusta.
Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelman mukaan tavoitteena on muun muassa kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille, parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta ja hillitä kustannusten kasvua.
Lehtosen mukaan tavoitteet ovat hyviä, mutta kustannusten kasvun hillinnän tavoite on ristiriidassa kaikkien muiden tavoitteiden kanssa.
Kun sote-uudistuksessa ajatuksena on siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus valtiolle ja valtion menokehyksen osaksi, on todennäköistä, että kustannusten kasvun hillinnän tavoite toteutuu, mutta muut tavoitteet jäävät toteutumatta. Lopputuloksena ehdotetusta sote-uudistuksesta voikin olla epätasa-arvon ja terveyserojen lisääntyminen, Lehtonen arvioi.
Lehtosen mukaan sosiaali- ja terveystoimen rahoituksesta puuttuu jopa 2 miljardia euroa. Vaje on Lehtosen mukaan syntynyt, kun kuntien saamia valtionosuuksia on pienennetty.
Sosiaalipoliittisessa kokonaistarkastelussa voidaankin tiivistää, että Suomessa on viime vuosikymmenenä leikattu terveydenhuollon ja vanhusten palvelujen rahoitusta ja vastaava summa on annettu vuokratukena asuntosijoittajille. Tätä itse aiheutettua päänsärkyä yritetään nyt ratkaista rakentamalla uusi hallintokerros kuntien ja valtion väliin, Lehtonen kirjoittaa.
Lehtonen toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtajana.