Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pimeän ajan jatkuva riesa: Moni kulkee usein työmatkansa väsyneenä – "Tavallisin syy on univaje"

Lähes kaksi viidestä kulkee usein työmatkansa väsyneenä, ilmenee Liikenneturvan selvityksestä.

Työmatkoja kuljetaan syksyisin ja talvisin mennen tullen pimeän aikaan. Liikenneturva selvitti työmatkaliikennettä kyselyllä, jonka vastaajista 38 prosenttia kertoi kulkevansa usein väsyneenä.

Jonkinasteista väsymystä työmatkoillaan kokee valtaosa kyselyyn vastanneista. Vain vajaa viidennes koki, ettei ole lainkaan väsynyt työmatkalla.

Vuorotyötä tekee reilu viidennes vastaajista ainakin joskus ja lähes puolet heistä kokee, että vuorotyö vaikuttaa heikentävästi työmatkojen turvallisuuteen.

Pääosin työmatkat koetaan turvallisiksi, mutta joka kymmenes katsoo, että paluumatka on turvattomampi kuin menomatka. Syitä ovat muun muassa liikenteen rytmi ja määrä sekä väsymys.

Työikäisten väsymys on yleistä. Tavallisin syy poikkeavaan väsymykseen on riittämätön unen määrä, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen tiedotteessa.

– Vain nukkumalla voi vähentää univajeesta johtuvaa väsymystä. Terveydelliset syyt ja sairaudet ovat tietysti asia erikseen.

Taskisen mukaan on tärkeää tunnistaa, mitä työntekijä voi itse tehdä väsymyksen estämiseksi.

– Vielä tärkeämpää on miettiä, miten työpaikoilla asia voidaan ratkaista yhdessä, hän sanoo.

Työnantajan kannattaa panostaa väsymyksen ehkäisyyn, sillä väsymys vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn ja reaktioaikaan.

Taskinen muistuttaa, että virkeänä työntekijöillä on paremmat edellytykset toimia turvallisemmin ja tehdä tuloksellisempaa työtä.

– Siksi työnantajan voi olla kannattavaa panostaa työntekijöidensä vireyttä lisääviin toimiin. Suorituskyvyn aleneminen lisää virheiden mahdollisuutta ja pahimmillaan se voi johtaa tapaturmiin.

Esimerkiksi etätyön mahdollisuus, liukuva työaika, suositukset työmatkoista ja lepotauoista myös vuorotyössä voivat ehkäistä työntekijän väsymistä.

– Myös selkeä ohjeistus työhön liittyvistä tilaisuuksista, alkoholinkäytöstä ja kulkemisista joko julkisilla tai taksilla voi olla tarpeen, sanoo Taskinen.

Liikenneturva selvitti suomalaisten työmatkaliikennettä kyselyllä viime vuonna. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 039 henkilöä.