Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunginteatterissa räjähti vetykaasu – Tukes vaatii sinkityistä putkista luopumista räjähdysvaaran vuoksi

Helsingin Kaupunginteatterissa  29. kesäkuuta tapahtuneen räjähdysonnettomuuden tutkimukset ovat valmistuneet. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan onnettomuuden aiheutti rakennuksen sprinklerijärjestelmän huollon yhteydessä sprinkleriputkistosta sprinklerihuoneeseen päässyt vetykaasu. Se muodosti yhdessä huoneilman kanssa syttymiskelpoisen vetykaasu-ilmaseoksen.

Tukesin mukaan vetykaasua muodostuu sprinklerijärjestelmän putkiin putken korroosion yhteydessä sinkin, hapen ja veden muodostamassa reaktiossa. Vetykaasu-ilmaseos on erittäin helposti syttyvä.

Tarkkaa syttymissyytä ei Helsingin Kaupunginteatterin tapauksessa kuitenkaan saatu varmistettua.

Vastaavia onnettomuuksia ei Suomessa ole aikaisemmin tapahtunut eikä niihin ole osattu varautua.

Nyt Tukes ohjeistaa, että uusissa sprinklerijärjestelmissä ei enää käytetä sisäpuolelta sinkittyjä putkia. Lisäksi Tukes antaa sprinklerilaitteistoja suunnitteleville ja huoltaville yrityksille sekä kiinteistöjen omistajille uusia ohjeita ja suosituksia.

Jo rakenteilla olevat laitteistot voi rakentaa valmiiksi suunnitelmien mukaan, mutta mahdollinen vedyn muodostuminen järjestelmän putkistossa pitää ottaa huomioon turvallisuuden varmistamiseksi. Vaaraa aiheuttava tilanne voi syntyä sprinkleriputkiston tyhjentämisen ja muutostöiden yhteydessä.