Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: apteekkien taksat alas ja alalle lisää kilpailua – KKV haluaa 2,5 miljardin markkinalle uudet pelisäännöt

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää mittavia uudistuksia Suomen apteekkimarkkinoille. Pohjana on laaja selvitys lääkkeiden kustannusten suitsimiseksi ja saatavuuden parantamiseksi.

KKV:n mukaan 2,5 miljardin euron apteekkimarkkinan vahva sääntely tuottaa apteekkien omistajille turhan paljon voittoa, joka heijastuu suoraan kuluttajien ja yhteiskunnan lääkekustannuksiin.

KKV ehdottaa, että lääkkeiden hintaa määrittävää lääketaksaa alennettaisiin. Vaihtoehtoisesti apteekkiveroa voitaisiin kiristää tai ulottaa se kaikkeen apteekista tapahtuvaan myyntiin.

– Tällä hetkellä apteekit maksavat apteekkiveroa pääsääntöisesti vain lääkemyynnistä, vaikka apteekeista myydään muutakin kuin lääkkeitä, KKV huomauttaa.

– Lääketaksaa ja apteekkiveroa muuttamalla voidaan suoraan vaikuttaa apteekkitoiminnan kannattavuuteen, lääkkeiden hintoihin sekä asiakkaiden ja sairausvakuutusjärjestelmän lääkekustannuksiin.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan myös apteekkien perustamista tulisi helpottaa, jotta ne sijoittuisivat nykyistä paremmin asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Parempi vaihtoehto kuin kaikkien apteekkien tukeminen liian korkealle asetetuin hinnoin.

KKV ehdottaa, että apteekkien sijaintisäätelystä luovutaan ja apteekkiluvan voisi saada täyttämällä tietyt vähimmäiskriteerit, joilla varmistetaan lääkejakelun turvallisuus.

– Kun apteekkilupaprosessia muutetaan, lieventyvät myös apteekkilupien valituksista aiheutuvat haitat, kuten esimerkiksi mahdollisuus hidastaa kilpailevien apteekkien perustamista, KKV huomauttaa tiedotteessaan.

KKV ehdottaa myös, että tulevaisuudessa sallittaisiin sellaisetkin apteekit, jotka toimivat vain verkossa. Virasto arvioi, että lääkkeiden saatavuuden turvaaminen koko maassa saattaa vaatia erillisen tukijärjestelmän.

– Kohdennettu apteekkituki olisi kansantalouden kannalta parempi vaihtoehto kuin kaikkien apteekkien tukeminen hintasääntelyllä liian korkealle asetetuin hinnoin, KKV tiedotteessa sanotaan.

Apteekkien omistaminen on nykyisin rajattu vain proviisoreille, jotka voivat harjoittaa apteekkitoimintaa vain yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Lisäksi toimipaikkojen lukumäärä on rajoitettu.

– Näin tiukoilla säännöillä rajoitetaan markkinan kehitystä. Esimerkiksi apteekkiketjut, jotka saattaisivat hyödyntää suurempia mittakaavaetuja, ovat kiellettyjä, KKV huomauttaa.

Sen mukaan omistajuussääntelyä olisi syytä vähentää, mutta siitä ei kuitenkaan voida täysin luopua, jotta esimerkiksi lääkkeiden tasapuolinen saatavuus voidaan turvata.

– Sääntelyn tulisikin lähinnä sulkea pois ongelmalliset omistussuhteet, ei rajata omistusta tietyn ammattikunnan yksinoikeudeksi. Farmaseuttinen asiantuntemus voidaan turvata lievemmillä rajoituksilla, KKV tiedottaa.

Lääkkeiden hintakilpailua KKV lisäisi sallimalla itsehoitolääkkeille kiinteän hinnan sijaan hintakaton ja reseptilääkkeille hintakilpailun apteekkien toimitusmaksuissa.

KKV ehdottaa myös, että valittujen itsehoitolääkkeiden myynti sallittaisiin muissakin myyntipaikoissa kuin apteekeissa.

Uudistusehdotukset ovat KKV:n mukaan kytköksissä toisiinsa, joten mikään niistä ei yksinään johda toivottuun lopputulokseen.