Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilu: Pasi Peltosen ennätys on kolmeenkymmeneen maratoniin osallistuminen yhden kalenterivuoden aikana.

Oli Pasi Peltonen aiemminkin juossut, lähes koko siihenastisen ikänsä, mutta vain ”maltillisia” matkoja. Mutta kun työnantaja, Suomen Suoramainonta Oy, silloisen toimitusjohtajansa Lasse Aution suulla runsas 23 vuotta sitten alkukesästä ehdotti maratonjuoksua uudeksi yhdistäväksi tekijäksi asiakkaiden suuntaan, oli Peltonen heti mukana juonessa.

– Jo saman vuoden elokuussa juoksin ensimmäisen maratonini, Helsinki City Marathonin.

Runsaan kymmenen maratonin keskimääräisellä vuositahdilla Peltonen sai Helsingin Malmilla 11. lokakuuta täyteen 300 maratonia.

Samaan on yltänyt vain viitisenkymmentä muuta suomalaista. Kärkinimet ovat aivan omilla lukemillaan: tilastoykkönen Kalevi Saukkonen on juossut yli 2 000 maratonia.

– Itse asiassa osallistuin Malmin tapahtumassa 50 kilometrille. Siten halusin hieman juhlistaa rajapyykin ylitystä, Peltonen kertoo.

Sen jälkeen hänelle on jo ehtinyt tulla pari maratonia lisää. Tasaista tahtia hän ei ole kuitenkaan pystynyt satoja maratonejansa juoksemaan.

400 maratonia ei ole minulle mikään tavoite. Ihan fiilispohjalla mennään.

– On ollut monenlaista, ei juurikaan juoksemisesta johtuvaa vammaa, vaan ennemminkin huonoa tuuria. Jalkaa ja kättä on ollut välillä kipsissä, mistä on tietysti seurannut maratontaukoja, Peltonen kertoo.

– Alkuvuosina en muutenkaan kovin tiuhaan maratoneille osallistunut. Sittemmin on tullut juostua maratoneja peräkkäisinäkin päivinä. Kolmisenkymmentä maratonia on yhden kalenterivuoden ennätykseni.

Ensimmäiseen maratoniinsa Peltonen käytti aikaa rapiat päälle viisi tuntia. Paras noteeraus 42 195 metrin matkalla on 3.51. Sen hän on kellottanut muutamaankin kertaan. Peltonen on muutaman kerran ottanut osaa myös Esport Arenassa kerran vuodessa juostavaan 24 tunnin juoksuun.

– Ennätykseni on 136 kilometriä. Eli siinä tuli juostua kolme maratonia putkeen.

Korson Vallinojalla asuva Peltonen täytti viime keväänä 67 vuotta. Hän tekee edelleen jonkin verran töitä järjestelmäasiantuntijana Suomen Suoramainonnassa, jolla on noin 7 000 tuotteiden jakajaa.

– Sekin ala pyörii nykyään täysin tietotekniikkavetoisesti, Peltonen selvittää. Hän on ollut noin neljännesvuosisadan it-alan töissä, mutta sitä ennen erilaisissa päällikkötehtävissä ja kaiken kaikkiaan lähempänä varsinaista jakelutyötä.

– Jakelutyön ydin ei ole muuttunut miksikään. Tuotteet, kuten Vantaan Sanomat, viedään postilaatikoihin tai -luukkuihin. Ja sitä ennen logistiikan pitää toimia, että lehdet saadaan jakajille.

Peltosella on kolme lasta ja seitsemän lastenlasta. Hänen ensimmäisen lapsenlapsensa, tyttärentytär, syntyi 1997, eli samana vuonna kun isoisä Peltonen juoksi ensimmäisen maratoninsa.

– Ensimmäinen lapsenlapsi oli itse asiassa yksi motiivi, miksi aloitin maratonien juoksemisen. Kolme vuotta sitten juoksin jo Milanossa maratonin yhdessä samaisen lapsenlapseni kanssa, Peltonen hehkuttaa.

Pitkillekin juoksulenkeille hän saa halutessaan seuraa paitsi tyttärentyttärestään myös tyttärestään ja vävypojastaan.

– Useimmiten juoksen kuitenkin yksin.

Ylivoimaisesti suurimman osan 300:sta maratonistaan Peltonen on juossut Suomessa.

– Ja kaikki Euroopassa. Tukholman maratonin olen juossut parikymmentä kertaa.

Peltosella on parhaillaan menossa perinteinen ”marrasputki”.

– Juoksen joka päivä lyhyehkön, noin 25 minuutin lenkin. Muuten pidän kyllä paljonkin vapaapäiviä ja hyvin harvoin juoksen pitkiä lenkkejä. Juoksemisen lisäksi teen voimaharjoittelua, melon ja pyöräilen, kertoo Peltonen.

Kotonaan hänellä on jo pari vuotta ollut juoksumatto.

– Se on melko kovassa käytössä. Siinä maisema vaihtuu pään sisällä.

Maratonharrastus on antanut Peltoselle paitsi paljon kavereita myös kaiken kaikkiaan laatua elämään.

– Terveyttä päästä varpaisiin. Eikä kiloja pääse kertymään. Mutta 400 maratonia ei ole minulle mikään tavoite. Ihan fiilispohjalla mennään.

Jutussa mainittu Suomen Suoramainonta Oy kuuluu Mediatalo Keskisuomalaiseen samoin kuin Vantaan Sanomia julkaiseva Etelä-Suomen Media.

Aiheesta lisää: Juokseminen oli vantaalaispoliitikolle aiemmin tervanjuontia – nyt Antti Lindtman hölkkää tämän tästä Keravanjoen viertä ja osallistuu viikonloppuna puolimaratonille

Lue myös: Ahmimishäiriöinen nörtti yrittää Vantaan Maratonilla Guinnessin maailmanennätystä