Maskikäytäntö hämmensi opettajia – "Työntekijöitä tulisi kohdella tasavertaisesti"

Korona: Toisen asteen oppilaitoksia koskenut maskisuositus laajeni tällä viikolla koskemaan myös perusopetusta. Aiempi käytäntö koettiin epätasa-arvoiseksi.

Opettajien työsuojeluvaltuutetun mielestä maskien hankkiminen niitä haluaville perusopetuksen opettajille olisi jo ennen suositusta ollut hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antoi maanantaina uusia suosituksia.

Ryhmä linjasi kasvomaskisuosituksen koskevan jatkossa myös peruskoulun opettajia ja muuta henkilöstöä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Aiemmin maskisuositus on koskenut toisen asteen oppilaitoksia, mutta ei perusopetusta. Perusopetuksessa opettajat ovat saaneet käyttää maskia, mutta kaupunki ei ole automaattisesti kustantanut niitä heille.

Asia on herättänyt hämmennystä, ja perusopetuksen työsuojeluvaltuutettuna Vantaalla toimivalle Jukka Mölsälle on tullut asiasta paljon yhteydenottoja.

Mölsä pitää erinomaisena uutisena sitä, että maskisuositus koskee myös perusopetuksen henkilöstöä.

Mölsä kertoo jo ennen koronakoordinaatioryhmän tekemää linjausta toivoneensa kaupungin kustantavan maskit myös perusopetuksen opettajille. Hänen mielestään se olisi ollut hyvää henkilöstöpolitiikkaa.

Kysymys kuuluu: Koska maskit saadaan?

– Maskien hankkimisessa on kyse ennaltaehkäisevästä työsuojelullisesta toimesta. Lisäksi työntekijöitä tulisi kohdella tasavertaisesti.

Mölsä uskoo, että nyt maskit saadaan.

– Kysymys kuuluu: Koska ne saadaan? sanoo Mölsä.

Koronakoordinaatioryhmässä toimiva Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen vastaa, että maskit saadaan perusopetuksen henkilöstölle hyvin pian – ensi viikolla.

Useissa kouluissa sattuneet altistumistapaukset osoittavat Mölsän mukaan sen, että korona leviää myös kouluissa.

Viljanen toteaakin uuden suosituksen syntyneen vastauksena siihen, että pääkaupunkiseudun koronatapaukset ovat kasvussa.

– Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla kaksinkertainen verrattuna kolmen viikon takaiseen.

Maskisuositus päätettiin ulottaa perusopetukseen, koska sairastuvuus lisääntyy erityisesti perheissä, harrastuksissa ja kouluissa.

– Viimeiset kaksi viikkoa Vantaan kouluissa on ollut lähes koko ajan 500–600 henkilöä koronakaranteenissa, Viljanen kommentoi.

Mikäli koronaepidemia etenee alueella leviämisvaiheeseen, maskisuositus laajenee koskemaan myös yläkoulun oppilaita.

Viljanen tietää, ettei maskin käyttäminen koko työpäivän ajan ole ongelmatonta. Siksi kaupungilla on parhaillaan menossa visiirien kilpailutus.

– Ennen visiirien hankkimista selvitämme, onko visiirin antama tartuntasuoja riittävä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut