USU: Korona aikaisti yrittäjien eläkesuunnitelmia: "Kevään tilanne kaatoi nopeasti yrittäjiä eläkepuolelle"

Tavallista useampi yrittäjä haki koronakeväänä eläkettä. .
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Yrittäjät tekivät maalis–toukokuussa eläkehakemuksia merkittävästi enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana.

Yrittäjähakijoiden määrä kasvoi niin varsinaisessa vanhuuseläkkeessä kuin osittaisessa varhennetussa vanhuuseläkkeessä, kertoo Uutissuomalainen.

Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen Uutissuomalaiselle toimittamista tuoreista yrittäjän lakisääteisen eläkevakuutuksen (YEL) hakijatilastoista.

– Koronan vaikutus varmaankin nosti yrittäjien eläkehakemusten määrää. Kevään tilanne kaatoi nopeasti yrittäjiä eläkepuolelle, kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta sanoo Uutissuomalaiselle.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakemuspiikit yrittäjillä ajoittuvat maalis-, huhti- ja elokuulle.

Osittainen vanhuuseläke otettiin käyttöön vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Eläkettä voivat hakea kaikki 61 vuotta täyttäneet.

Myös vanhuuseläkettä hakevien yrittäjien määrät olivat koko kevään korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019. Huhtikuussa hakemuksia tehtiin kolminkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna.

Syksyllä tilanne on tasoittunut, ja yrittäjien eläkehakemusmäärät ovat varsinkin vanhuuseläkkeen osalta selvästi alle viime vuoden tason. Hakemusten kokonaismäärä asettunee tänä vuonna viime vuoden tasolle.

– Näyttää siltä, että koronan aiheuttama lisäys syntyi keväällä, mutta leikkaantui syksyllä. Se potentiaalinen eläkkeelle jäävien joukko, jonka yritystoiminta ajautui koronan myötä kriisiin, on jo hakenut eläkettä. Osa haki eläkettä keväällä, osa sinnitteli ja on jatkanut työntekoa myös syksyllä, Kannisto sanoo Uutissuomalaiselle.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut