Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väärä talvisäilytys voi jopa pilata sähköpyörän tai työkalun akun – Näin laitat litiumioniakun talviteloille oikein

Sähköisen menopelin tai työkalun talviteloille laitto voi tulla yllättävän kalliiksi, sillä vääränlainen säilytys voi jopa pilata litiumioniakun. Litiumioniakkuja käytetään nykyisin monissa koneissa ja laitteissa, kuten sähkötyökaluissa, puutarhakoneissa, sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon, kun sitä taas keväällä ladataan. Litiumioniakussa on merkintä Li-ion.

Sähköpyörää ei kannata unohtaa talveksi esimerkiksi kylmään ulkovarastoon, sillä kylmyys ja kosteus ovat litiumioniakulle myrkkyä. Myös pannuhuone tai lämmönvaihtohuone ovat Tukesin mukaan kehnoja valintoja. Akku ei kestä myöskään liian kuumaa.

Sopivista lämpötiloista kannattaa etsiä tietoa myös laitteen tai akun käyttöohjeista, mutta yleisesti ottaen säilytyspaikassa pitäisi vallita huoneenlämpö. Tilan pitäisi olla myös kuiva ja hyvin tuulettuva.

Tukesin mukaan akun säilytyspaikan tulee olla paloturvallinen eikä sen lähettyvillä saa olla palokuormaa, kuten kangasta. Akun säilytystilassa olisi hyvä olla palovaroitin.

Ennen talviteloille laittoa litiumioniakku pitäisi Tukesin mukaan tarkistaa silmämääräisesti ja ladata. Sitä ei pitäisi koskaan päästää ihan tyhjäksi, joten säilytyksen aikana se kannattaisi ladata ainakin kerran.

– Kun lataat litiumioniakkua, noudata akun ja laturin käyttöohjetta. Käytä vain laitteeseen tarkoitettua, ehjää ja laadukasta laturia. Valvo aina lataamista! Akkua ei pidä jättää latautumaan yksin etenkään asuintiloihin tai paikkaan, jossa on palavaa materiaalia ympärillä. Irrota laite laturista, kun lataus on valmis, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Akkuja ei saa ladata kylmissä olosuhteissa, Tukes varoittaa. Kylmässä lataaminen vaurioittaa akkua ja lyhentää käyttöikää.

Laturin pitäisi olla kaikin puolin ehjä. Joltain osin vaurioitunutta tai epävarmasti toimivaa laturia ei pidä käyttää.

– Viallinen laturi tai akku saattaa aiheuttaa ladatessa tulipalon. Litiumioniakut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä voi olla hankala sammuttaa. Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen, Lepistö varoittaa tiedotteessa.