Mielipide | Vantaan taloutta sopeutettiin salaisella lisäpöytäkirjalla – "Vantaalaisilla on oikeus etukäteen tietää, millaisia päätöksiä suunnitellaan palveluista, joita he käyttävät"

Varsinaisia esityksiä leikkauksista ja maksujen korotuksesta oli turha hakea budjettiesityksestä. Ne löytyivät ei-julkisesta lisälistasta, valtuutettu kertoo.

Valtuustoryhmät Vantaalla saivat pitkän väännön jälkeen päätökseen neuvottelut kaupungin ensi vuoden budjetista. Virkamiesjohto lähti neuvotteluihin sopeutuslistalla, joka oli jopa koronakriisin oloissa kohtuuttoman raju.

Jäätävimmät toimenpiteet onneksi sulivat valtuustoryhmien yhteisymmärryksessä.

Neuvotteluissa oli kuitenkin outo, ennen näkemätön sivujuonne.

Varsinaisia esityksiä leikkauksista ja maksujen korotuksesta oli turha hakea budjettiesityksestä. Ne löytyivät kaupunginjohtajan ei-julkisesta lisälistasta, joka jaettiin vain talousarvioneuvottelijoille.

Paperin yläkulmaan virkamiehet olivat askarrelleet omatekoisen punaleiman. Sen mukaan listaa ei olisi saanut ennen neuvottelupöytään istumista näyttää edes valtuustoryhmille – saati kaupunkilaisille.

Pyysin asiasta Kuntaliiton oikeudellista tulkintaa. Sen mukaan syitä salassapitoon ei ole.

Salailua on perusteltu sillä, että asiat ovat puolueille vaikeita. Toinen peruste on, että hiljaisuus mahdollistaa aidon pohdinnan ilman, että jokaista säästöä tyrmätään julkisuudessa.

Ketä päättäjien eliitti pelkää, kuntalaisiako?

Päivänvaloa pelätään, kun ollaan omenavarkaissa. Suomalaiseen kuntademokratiaan salaiset lisäpöytäkirjat eivät kuulu. Vantaalaisilla on oikeus etukäteen tietää, millaisia päätöksiä suunnitellaan palveluista, joita he käyttävät ja maksavat veroissaan. Kaupunkilaisilla on oikeus osallistua tähän keskusteluun.

Vantaalla asuu järkeviä, avarakatseisia, yhteiskuntaa seuraavia ihmisiä, joilla on harkittuja käsityksiä kaupungin asioista. Ei heidän palautettaan tarvitse pelätä.

Antero Eerola Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj. sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut