Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Yli 30 vuotta Rekolan Raikkaan joukkuevoimistelussa valmentajana ahertanut Sirpa Ranto jättää tärkeän viestin seuraajalleen – "Tärkeintä valmentajan työssä on kuunnella tyttöjä"

Urheilu: Sirpa Rannon oma kasvatti Jonna Rauta otti ohjat.

Ensisijaisesti Sirpa Ranto on ollut valmentaja mutta aina vuodesta 1989 lähtien myös Rekolan Raikkaan voimistelujaoston puheenjohtaja.

– Ikävuodet ovat osaltaan syynä lopettamispäätökseeni. On jo muiden aika ottaa ohjat, vastikään 60 vuotta täyttänyt Ranto sanoo.

– Uusi, hieno sukupolvi on onneksi valmis ottamaan vastuun.

Tuon uuden valmentajasukupolven kärkinimenä on Jonna Rauta, 31, joka voimisteli Rekolan Raikkaassa yhdeksänvuotiaasta 16-vuotiaaksi ja aloitti heti sen jälkeen valmentamisen. Hän on nyt perinyt Rannolta myös jaoston puheenjohtajuuden.

Ranto aloitti valmennustyöt suunnilleen samanikäisenä kuin Rautakin. Ensimmäinen seura oli Savonlinnan Työväen Urheilijat, jossa hän oli viisi vuotta aiemmin aloittanut voimisteluharrastuksen. Muutettuaan pääkaupunkiseudulle Ranto veti rytmistä voimistelua espoolaisessa Soukan Innossa viitisen vuotta, kunnes pysyvämpi koti löytyi Vantaalta vuonna 1988.

Sirpa Ranto on seuratoiminnan lisäksi ollut aina vahva toimija myös Työväen Urheiluliiton ympyröissä, kuten myös hänen miehensä Esko Ranto, joka tätä nykyä toimii opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtajana.

Meidän lähtökohtanamme on tarjota harrastus kaikille.

Jonna Rauta

Rekolan Raikkaan toiminnassa on isossa osassa ollut Kunnon piiri. Nimen aikuisten liikuttamiseen tarkoitetulle toiminnalle keksi Sirpa Ranto, ja Kunnon piiri on ollut erittäin suosittu läpi vuosikymmenten.

– Kun tulin Vantaalle, täällä oli Kuntokuuri-niminen kymmenen viikon kunto-ohjelma, joka oli tehty Työväen Kuntoliiton sapluunan mukaan, Ranto kertoo.

– Kun sitä yhden talven katselin, rupesin miettimään, voisiko ohjelmaa kehittää niin, että harrastajilla olisi enemmän valinnan varaa. Onneksi Sirpa Lepistö (sittemmin Arvonen) ilmoittautui auttamaan minua. Hänestä oli starttivaiheessa tosi iso apu.

Koronan myötä voimistelijoiden määrä Rekolan Raikkaassa on hieman pudonnut.

– Etenkin alle kouluikäisten ryhmien toiminta on alamaissa, Ranto harmittelee.

– Vanhemmat eivät ymmärrettävästi uskalla nyt laittaa lapsiaan harrastusryhmiin. Se, että merkittävä lasten liikunnan tukipiste, Tarhapuiston koulun sali, otettiin pois liikuntakäytöstä, oli meille suuri menetys.

Koivukylän Varian liikuntasali on Kytöpuiston koulun salin ohella Raikkaan merkittävin harjoitustila. Variassa on ahdasta, kun jopa viisi joukkuetta harjoittelee pienessä salissa samaan aikaan.

– Jotkut vantaalaisseurat ovat vuokranneet hallitiloja olosuhteiden parantamiseksi, Jonna Rauta tietää.

– Me emme ole sellaiseen lähteneet, koska maksut nousisivat niin paljon, ettei monillakaan vanhemmilla varmaankaan olisi enää varaa kustantaa lastensa harrastusta. Meidän lähtökohtanamme on tarjota harrastus kaikille.

Rekolan Raikkaan viime aikojen ”ykkösnyrkki” on ollut Jonna Raudan ja siskonsa Sanna Raudan valmentama, kilpasarjassa kisannut Syrenia-joukkue, joka joulukuussa päättää 13 vuotta kestäneen yhteisen taipaleensa. 10–12-vuotiaiden sarjan Team Selea tähtää SM-sarjaan.

– Mutta jokainen joukkue on meille yhtä tärkeä, vaikka tavoitteet ovat erilaiset, Jonna Rauta korostaa.

Sirpa Ranto muistaa hyvin, kun ensin Jonna ja sitten pikkusisko Sanna tulivat pikkutyttöinä mukaan Rekolan Raikkaan toimintaan. Seurassa on valmentajina monia entisiä Raikkaan voimistelijoita.

– Tärkeintä valmentajan työssä on kuunnella tyttöjä, kuuluu Rannon läksiäisviesti.

– Valmentaja voi himoita vaikka kuuta taivaalta. Mutta sillä ei ole merkitystä, jos se ei ole myös tyttöjen tavoite.

Sirpa Ranto ei usko joutuvansa ongelmiin lisääntyneen vapaa-ajan kanssa.

– Parhaimmillaan olen ollut seitsemänä iltana viikossa salilla. Nyt voin tehdä työpäivän jälkeen jotakin aivan muuta, mennä esimerkiksi teatteriin tai ystävien kanssa illalliselle. Korona tosin rajoittaa menemisiä, mutta eiköhän siitä jossain vaiheessa päästä.