Teatteri Vantaan ja Tanssiteatteri Raatikon johtajat uskaltavat jo tuulettaa – "Uusien tilojen varmistuminen oli kuin takuu teatterien jatkuvuudesta ja samalla tunnustus monikymmenvuotiselle työlle"

Teattereiden tilaratkaisu on pitkän odotuksen jälkeen varmistunut.. Teatteri Raatikon johtaja Marja Korhola ja Teatteri Vantaan taiteellinen johtaja Anne Nielsen uskaltavat jo iloita. Tiina Örn
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Epävarmuus on lopulta ohi. Silkkitehtaan Jokisalissa Tikkurilassa mittailee nyt paikkoja kaksi pitkän linjan teatteriammattilaista päät pulputen suunnitelmia.

Varsinaisesta Jokisalista remontoidaan sali Tanssiteatteri Raatikolle ja viereen seinänaapuriksi sali Teatteri Vantaalle.

– Toiseen kerrokseen tulee molemmille teattereille toimistotilat, pukuhuoneet, pukuhuoltotilat ja todennäköisesti jonkinlaiset yhteiset kokoustilat, Teatteri Vantaan taiteellinen johtaja Anne Nielsen ja Tanssiteatteri Raatikon johtaja Marja Korhola kertovat iloisina.

Salien ympärille sijoittuviin yhteisiin lämpiötiloihin pääsee sekä sisäpihan puolelta että Jokisalin Tikkurilantien puoleiselle seinustalle rakennettavan uuden sisäänkäynnin kautta.

Lue myös: Teatteritilojen rakentaminen käynnistyy pian Silkkitehtaan korttelissa – Raatikko ja Teatteri Vantaa pääsevät tekemään muuttoa Jokisali-rakennukseen ensi kesänä

Purettavassa rakennuksessa sijaitseva Raatikko on tähyillyt uusia vuokratiloja jo viisi vuotta. Vaihtoehto toisensa jälkeen on eri syistä pudonnut pois.

– Sitäkin mahtavammalta tuntuu nyt katsoa strategiapapereitamme, joihin alun alkujaankin oli ykköstavoitteeksi kirjattu Tikkurilan keskusta ja Silkkitehdas, Korhola hehkuttaa.

Epävarmuutta on kestänyt lähes näihin päiviin asti, vaikka esisopimus kiinteistön omistajan ja peruskorjaajan Renor Oy:n kanssa syntyi toissa kesänä. Yhtiö ei ollut vielä valmis vaihtamaan valoa kokonaan vihreäksi hankkeen käynnistämiselle.

– Vasta vajaa kuukausi sitten tuli ensimmäisen kerran tunne, että nyt uskaltaa iloita ja tuulettaa.

– Kaupunki otti asiassa aktiivisen roolin, Nielsen kiteyttää.

– Saimme kutsun kaupungintalolle tilaisuuteen, jossa kävi ilmi, että kaupungin edustajilla oli valtava tahtotila löytää keinot teatterien tilahankkeen toteutumiselle.

Seuraavaksi vahvistui, että kaupunki ryhtyy tilojen välivuokraajaksi.

– Tämä oli kuin takuu teatterien jatkuvuudesta ja samalla tunnustus monikymmenvuotiselle työlle, Nielsen kokee.

– Ja vieläpä tällaisina vaikeina aikoina kaupunki halusi viedä hankkeen maaliin, Korhola komppaa.

– Nyt kaikki hoidetaan pitkällä tähtäyksellä ja saamme molemmille teattereille kunnolliset, turvalliset, ajanmukaiset, terveelliset ja esteettömät tilat, kaksikko kiittää.

– Varmaan teattereidemme yhteistyö kaupunginkin kanssa entisestään tiivistyy, Anne Nielsen ja Marja Korhola uumoilevat lähitulevaisuudesta, jolloin myös Raatikosta tulee taustan Konttori-rakennuksessa majailevan kaupunkikulttuurin toimialan naapuri Silkkitehtaan kortteliin. Tiina Örn

Teatteri Vantaan katsomoon Silkkisalissa mahtuu maksimissaan 130 ihmistä. Uusiin tiloihin paikkoja tulee 170–200.

Raatikon enintään 100 paikan katsomo kasvaa 150–200-paikkaiseksi.

Teatteri Vantaalla on jo varastossa 140 maksutta kierrätyksenä saatua tuolia. Eikä ihan mistä tahansa paikasta.

– Ne ovat Kansallisteatterin Willensaunasta. Kysyin taannoin, mitä tuoleille tapahtuu, kun teatterin tilat ovat menossa remonttiin ja selvisi, että niille ei ollut jatkokäyttöä tiedossa, Nielsen kertoo innosta hihkuen.

– Tuolit on vuosikymmeniä sitten tilattu Pariisista ja ne ovat edelleen varsin hyväkuntoiset ja äärimmäisen mukavat. Ja minkä teatteriperimän ne saliimme tuovatkaan!

Teatterit tekevät nyt suunnittelussa tiiviisti yhteistyötä ja tutkivat, olisiko joitain hankintoja vaikkapa tekniikassa mahdollista tehdä yhteisesti.

– Yhteistyön mahdollisuuksia tulee ihan luonnostaankin tästä, että olemme näin lähekkäin. Esimerkiksi viestintää ja markkinointia olemme jo alkaneet pohtia, Korhola sanoo.

Uudet tilat haastavat ja innostavat hänen mukaansa miettimään myös perustoimintaa uusiksi.

– Voisiko ohjelmistotarjontaamme esimerkiksi kuulua välillä myös aikuisille suunnattuja, vierailevia tanssiproduktioita?

Nielsenin mukaan isommat tilat avaavat Teatteri Vantaallekin periaatteessa mahdollisuuksia nykyistä suurimuotoisemmille vierailuesityksille.

– Toki ne ovat paljolti myös rahasta kiinni.

Pitemmälle vievät visiot koskevat koko Silkkitehtaan korttelia.

– On ihana leikitellä ajatuksella, että täällä järjestettäisiin joskus vaikkapa tunnelmallinen joulutori, Nielsen heittää.

– Ja kun meillä on kaksi esitystilaa ja koko tämä ympäristö, festivaalityyppisiä tapahtumiakin voisi hyvin ajatella, Korhola jatkaa.

Teatteri Vantaalle muutto kaikessa iloisuudessaan ja lyhyydessään saman korttelin sisällä tuo myös haikeuden sävyjä. Teatteri toi kulttuurin Silkkitehtaalle vuonna 1995 perustaessaan tunnelmallisen, mutta nyt huonokuntoisen ja tiensä päähän joutuneen Silkkisalin. Sitä aiemmin teatteri oli ollut ollut toiminnassa jo kymmenisen vuotta.

Teattereiden on määrä muuttaa kesän kuluessa. Teatteri Vantaa juhlii uusissa tiloissa syksyllä 35-vuotisuuttaan, Raatikolle koittaa ensi vuonna 50-vuotisjuhlavuosi.

Katso myös tämä: Voi niitä aikoja! Teatteriflyygeli sisään kirveellä, Kaurismäeltä tila käyttöön, ei näytöstä ilman palomiestä

Lue myös: Tanssiteatteri Raatikon Marja Korhola sai Pro Finlandian

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut