Viisi vuotta sitten lakkautetusta M-junasta on monella länsivantaalaisella muistoja – Museon tallenteista löytyy haikeutta: "Kyllä tuolla junalla tulee aina olemaan paikka meikäläisen sydämessä"

Ihmiset odottavat lupaa juosta laiturilla odottavaan viimeiseen M-junaan Helsingin rautatieasemalla. Sakari Kiuru/Vantaan kaupunginmuseo

Stella Karlsson

Länsi-Vantaalle kulkenut M-juna aloitti liikennöinnin 1. kesäkuuta 1975. Viimeinen vuoro lähti Helsingin päärautatieasemalta 40 vuotta myöhemmin tiistaina 30. kesäkuuta 2015 kello 23.39.

Tuon illan jälkeen M-juna vaihtui uutta kehärataa kulkeviksi I- ja P-juniksi.

Sosiaalisessa mediassa levisi kutsu Viimeinen M-juna -tapahtumaan, joka keräsi päärautatieasemalle innokkaan ihmisjoukon. Jopa tuhannen ihmisen lisäksi paikalla oli myös Vantaan kaupunginmuseon henkilökuntaa dokumentoimassa ainutlaatuista junamatkaa.

Museon kokoelmiin on tallennettu muun muassa haastatteluja, sosiaalisessa mediassa jaettuja muistoja, valokuvia ja M-junan kyljessä ollut kyltti.

Muovinen M-junan kyltti junan kyljessä poistui käytöstä noin vuoteen 2011 mennessä. Vantaan kaupunginmuseo

Viimeisen M-junan näytöt olivat digitaalisia. Kuvan kaltaisia muovisia kylttejä nähtiin junien kyljissä aina vuoteen 2011 asti, HSL kertoo.

Kyltti oli mukana Viimeinen M-juna -tapahtumassa, ja matkustajat halusivat kuvata itseään sen kanssa. Kyltti symboloi 40 vuotta kestäneen aikakauden päätöstä.

Länsivantaalainen matkustaja kertoo:

”Kyllä tuolla M-junalla tulee aina olemaan paikka meikäläisen sydämessä. Mukavia muistoja. Tuntuu uskomattomalta, että kohta ei enää stogen nokassa komeile kirjainta M.

Mutta maailma muuttuu ja tulee varmasti tuosta kehäradasta ja niiden junien tunnuksesta nykypäivän nuorille myös vanhempana tärkeä. M-juna R.I.P.”

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää Vantaan historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut