"Kyllä Aleksis Kivi kolahtaa nykypäivän nuoriinkin" – Martinlaakson lukio teki näytelmän kirjailijasta tämän uraa kunnioittaen ja elämän kärsimyksiä ymmärtäen

Martinlaakson lukion tunnettu, pitkäaikainen äidinkielen ja draaman opettaja, nykyisin jo eläkkeellä oleva Maissi Salmi sanoo, että hänen suurena intohimonaan on aina ollut ohjata näytelmä Aleksis Kiven elämästä.

– Nyt sain sen tehdä, hän iloitsee näytelmästä, jonka esittävät Martinlaakson lukion draaman ja teatterin kurssille osallistuneet kymmenkunta oppilasta. Ohjauksen lisäksi Salmi on huolehtinut näytelmän dramaturgiasta, mutta käsikirjoitus on syntynyt kurssin oppilaiden kanssa yhteistyönä.

Salmi on vuosien varrella kehittänyt tuntosarvet, jotka bongaavat kaiken Kiveen liittyvän.

– Olen tutkinut kaikki kirjat, esitykset ja ihan kaiken, missä vain tulee esiin Aleksis Kivi, hän nauraa.

– Lokakuussa, Aleksis Kiven päivänä, kävin katsomassa teatteri Vantaan kahden näyttelijän esityksen Seitsemästä veljeksestä. Se oli aivan mainio ja hirveän hyvin toteutettu.

Mutta ei Salmen ole tarvinnut Kiveä pakkosyöttää oppilailleenkaan.

–  Kyllä Aleksis Kivi kolahtaa nykypäivän nuoriinkin, hän vakuuttaa.

– Oppilaat pystyvät samaistumaan Kiveen, koska heihin vaikuttaa voimakkaasti se, että hän joutui niin paljon elämänsä aikana kärsimään. Se vetoaa heidän oikeudentuntoonsa samoin kuin se, että joku pystyy ja jollakulla on varaa murskata toinen täysin kritiikillään, kuten August Ahlqvist teki Kivelle.

Salmen mukaan koronologisesti etenevässä näytelmässä luodaan melko traaginen Aleksis-hahmo, joskin huumoriakin on mukana. Näytelmän avulla pohditaan, miten kritiikki vaikutti Kiven uraan ja mikä lopulta murskasi hänen mielensä ja kielensä.

– Kliseet juoporentusta kirjailijasta olemme halunneet poistaa kokonaan, vaikka hän jossain kohdin esitystä onkin humalassa, Salmi korostaa

– Olemme halunneet tutkia taiteilijuutta ja myös kirjoittamisen luovaa prosessia.

Edelleen aktiivisena monella rintamalla, myös kirjojen tekijänä, viihtyvä Salmi opetti muun muassa viime vuonna viransijaisena peruskurssia koko vuoden. Hänen havaintojensa mukaan monissa kouluissa sivuutetaan nykyään täysin klassikot.

– Se surettaa minua suuresti. Kyllä sentään Aleksis Kivi ja Väinö Linna pitäisi tuntea jollakin tavalla.

Kuka A. Kivi? -näytelmän esitykset Martinlaakson yhtenäiskoulun auditoriossa (Martinlaaksonpolku 9).

Ensi-ilta pe 20.11. klo 19. Muut esitykset ti 1.12. ja ke 2.12. klo 19. Esitykset kouluille ke 2.12. ja to 3.12. klo 13.

Liput 10/5/3 e ryhmät. Ryhmävaraukset ja lisätietoja lukion kansliasta 040 537 4709 arja.lohtander@vantaa.fi. Esityksessä suositellaan maskin käyttöä.

Lue myös: Martinlaaksossa lukiossa aloittaa draamalinja – "Myös muut oppilaat pääsevät näyttelemään"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut