Vantaa myy tulkkauspalveluyhtiönsä 2,85 miljoonalla eurolla – Enteileekö kaupungin päätös myös Vantin myyntiä?

Vantaa myy lähes kokonaan omistamansa A-Tulkkaus Oy:n. Yhtiön kaikki osakkeet ostaa Tulka Oy. Kaupungin kassaan kilahtaa vuoden vaihteessa toteutuvasta kaupasta 2,85 miljoonaa euroa.

Vantaan konsernijohtaja Kirsi-Marja Lievosen mukaan myyntiin on tulojen saamisen lisäksi myös tärkeämpi syy.

– Myynnillä vältetään investoinneista koituvia riskejä. Vantaa ei halua ottaa yksin kantaakseen tulkkauspalveluiden digitalisaation vaatimia isoja investointeja.

Vantaa omistaa A-Tulkkauksen 99,6-prosenttisesti, mutta sen palveluja ostavat eniten Hus ja Helsingin kaupunki.

Tulkkauspalveluiden kysyntä on Vantaalla kasvanut Lievosen mukaan voimakkaasti ja ala digitalisoituu.

– A-Tulkkauksen toiminta ei ole perustunut sähköisiin välineisiin. Korona-aika on lisännyt etätulkkauksen määrää, mutta aiemmin tulkki meni valtaosin paikalle ennakkovarauksella.

Ennakkovarauskäytäntö on tarkoittanut, että kaupunki on joutunut maksamaan tilatulle tulkille, vaikka asiakas ei olisi syystä tai toisesta tullut paikalle.

Uusi omistaja on panostanut sähköisiin palveluihin.

– Tulka Oy:n mobiilisovellus mahdollistaa sen, että tulkkauspalvelun saa heti tarvittaessa paikalle, vaikka kesken asiointia, Lievonen sanoo.

Vantaan rooli A-Tulkkauksen omistajana on historian peruja.

– Yhtiön omistajuus on vinksallaan. Se johtuu siitä, että tulkkauspalvelut tulivat aikoinaan Vantaan järjestettäviksi tehtäviä jaettaessa pääkaupunkiseudun kuntien kesken. Myöhemmin kuntalaki edellytti tulkkauspalveluiden yhtiöittämistä. Niin syntyi Vantaan kaupungin tytäryhtiö A-Tulkkaus Oy.

Helsingillä, Espoolla, Keravalla ja Husilla on omistuksessaan yksi osake A-Tulkkaus Oy:stä. Espoo ei ole omistajuutensa aikana ostanut yhtiöltä juuri lainkaan palveluja, vaan on kilpailuttanut ne.

A-Tulkkaus Oy on in-house-yhtiö kuten esimerkiksi Vantti. Enteileekö A-Tulkkauksen myynti sitä, että Vantaa luopuu myös muista tytäryhtiöistään ja siirtyy kilpailuttamaan niiden tarjoamat palvelut?

– Nyt kysyt vaikeita. Ei kaupungilla ole tehty mitään ratkaisua tytäryhtiöistä luopumisesta. Yhtiöt tulee perata ja miettiä, miksi kaupunki kunkin yhtiön omistaa ja mitä me omistamisella haetaan, Lievonen vastaa.

Tulkkauspalvelut eivät hänen mukaansa ole sellaista liiketoimintaa, jossa kaupungin kannattaa olla mukana.

Kaupan ehtona on, että palveluja käyttävät Helsinki, Hus, Kerava ja Vantaa tekevät suorahankintasopimuksen ostajan kanssa siksi ajaksi, kunnes palveluhankinta kilpailutetaan.

– Suorahankinta kestää enintään vuoden. Sinä aikana Vantaa ehtii yhdessä muiden kanssa kilpailuttamaan tulkkauspalvelut, Lievonen sanoo.

A-Tulkkauksen liikevaihto oli vuonna 2019 noin 8 miljoonaa euroa.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut