Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen Aino Tuokkola pelaa salibandya hallitsevan Suomen mestarin riveissä eikä anna 155-senttisen vartensa vaikuttaa – "Jos kolahtaa, niin kolahtaa"

Helsinkiläisestä EräViikingeistä nurmijärveläisen SB-Pron riveihin täksi kaudeksi siirtynyt 21-vuotias Aino Tuokkola pelaa kaikkiaan jo seitsemättä liigakauttaan. SB-Pro on hallitseva Suomen mestari ja ollut mitaleilla jo kymmenenä peräkkäisenä keväänä.

Tuokkolalle on löytynyt sopiva rooli Meri-Helmi Höynälän, 19, johtaman ”nallipyssyketjun” vasemmasta laidasta. Oikealla laidalla viilettää Aada Isometsä, 17.

– Meidän ketjussa on tosi hyvä fiilis, Tuokkola kehuu.

– Kopissakin istumme vierekkäin ja juttu luistaa.

Kolmikosta kukaan ei ole pituudella pilattu, mutta Tuokkola on heistä lyhyin, vain 155-senttinen. Kaukalossa hän ei kuitenkaan arkaile, vaan rymistelee laitojen vieressä siinä missä isommatkin.

– Olen tottunut siihen, että olen muita pienempi. Mutta sisulla mennään joka tilanteeseen, Tuokkola sanoo.

– Ei koolla ole salibandyssä niin paljon merkitystä, ja jos kentällä ajattelee olevansa pieni, ei varmasti pärjää. Pitää osata ottaa iskuja vastaan. Ja jos kolahtaa, niin kolahtaa. Pitää vain nousta ylös ja jatkaa pelaamista, Tuokkola filosofoi.

Hän korvaa puuttuvia senttejään ketteryydellä ja hyvällä motoriikalla.

– Vikkelillä jaloilla pääsee yleensä tilanteista pois niin, ettei jää alle.

Tuokkola on koko SB-Pron liigajoukkueen lyhyin pelaaja. Mutta otteluissa toista kärkipään joukkuetta, Porvoon Salibandyseuraa vastaan Tuokkolakin voi sentään katsella yhtä vastustajan pelaajaa hieman alaspäin: Kalpana Tarvainen on viisi senttiä Tuokkolaakin lyhyempi.

Tuokkola aloitti salibandyn Tikkurilan Tiikereissä 11-vuotiaana.

– Kolme vuotta myöhemmin joukkueemme hajosi ja minä kuten aika moni muukin meistä siirtyi Helsingin puolelle Tapanilan Erään.

Tuokkola debytoi naisten liigassa 15-vuotiaana kaudella 2014–2015. Kaksi ensimmäistä liigakauttaan hän pelasi Erä III:ssa eli ”Keppanassa” ja sitten Erän ja Viikinkien fuusioiduttua neljä kautta EräViikingeissä.

– Halusin omalle peliuralle vaihtelua ja tasonnostoa omaan toimintaan, Tuokkola toteaa viimekeväisen seurasiirtonsa taustoiksi.

Tuokkolalla ei ole ollut ongelmia SB-Pron riveihin soluttautumisessa.

– Pelaajista monet olivat ennestään tuttuja. Vastaanotto on ollut todella hyvä, hän kiittelee.

– Pron valmennuksessa on positiivinen ja avoin ympäristö, ja tiimi ajattelee pelaajia paljon yksilöinä. Sami Saarikoski (apuvalmentaja) oli minulle Erästä ennestään tuttu.

Pron fysiikkavalmentajana on Aada Isometsän isä, paremmin hiihtomenneisyydestään tunnettu Jari Isometsä.

– Jari kuuntelee paljon pelaajia ja haluaa kehittää meitä sekä yksilöinä että joukkueena, Tuokkola mainostaa.

– Hän tuo myös hauskuutta ja iloisuutta toimintaan. Mutta hommat tehdään silti täysillä.

Tuokkola asuu Tikkurilassa. Matkat SB-Pron kotipesään Klaukkalaan sujuvat kimppakyydillä toisen tikkurilalaisen Pro-pelaajan, Juulianna Sotalan kanssa.

– Minä olen kuski, Tuokkola kertoo.

Liigassa on nyt menossa parin viikon tauko, koska viime viikonloppuna piti pelata naisten maajoukkueturnaus. Mutta koronan takia se peruttiin. Joulukuun alussa piti pelata miesten MM-kotikisat, ja sen vuoksi naistenkin liigassa on silloin lähes kolmen viikon tauko. Sitten on kaksi peliä peräkkäisinä päivinä ennen lähes neljän viikon joulutaukoa.

– Tasainen kahden pelin viikkorytmi olisi kyllä parempi, Tuokkola tuumii.

Lue myös: Vantaalainen naiskolmikko pelaa jo kolme suomenmestaruutta napsineessa SB-Pron salibandyjoukkueessa – "Päätavoite on tietysti kevään SM-finaaleissa"