Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakialoite käsittelyssä: miehille seulonnat eturauhassyöpään – "Kyse on tasa-arvosta"

Tänään vietetään kansainvälistä eturauhassyöpäpäivää ja kansanedustaja Sari Tanuksen (kd.) lakialoite eturauhassyöpäseulontojen aloittamisesta on eduskunnan lähetekeskustelussa.

Tanus teki viime keväänä lakialoitteen miesten eturauhassyövän seulontojen aloittamisesta. Aloitteen allekirjoitti peräti 141 kansanedustajaa. Tanuksen mukaan seulonnat tulisi aloittaa niin pian kuin mahdollista.

– Suomessa ei vielä seulota eturauhassyöpää. PSA-seulonnan avulla eturauhassyövän jäljille voitaisiin päästä ajoissa, ennen kuin syöpä ehtii levitä. Tämä olisi paitsi Suomen terveydenhuollolle vähemmän kuormittavaa, myös vähentäisi miesten ennenaikaisia kuolemia ja parantaisi elämänlaatua, perustelee Tanus tiedotteessa.

Tanuksen mukaan kyse on myös tasa-arvosta. Naisten rintasyöpäseulontoja ja kohdunkaulansyövän seulontoja on suoritettu jo vuosikymmeniä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti ja samalla koko Suomen tavallisin syöpäsairaus. Siihen sairastuu vuosittain yli 5000 ja kuolee 900 miestä.

Jotta eturauhassyöpä havaitaan mahdollisimman varhain, tulisi miehiltä mittauttaa verestä eturauhassyöpämarkkerina toimiva PSA-arvo säännöllisesti 45 vuoden iästä alkaen. Jos suvussa on eturauhassyöpää, PSA-mittaukset tulisi aloittaa jo aiemmin.

Tänään torstaina kello 18 järjestetään Eduskuntatalon portailla tilaisuus, jossa portaille asetettavat 900 hautakynttilää symbolisoivat eturauhassyöpään vuosittain kuolevia miehiä.