Kissat ovat syöneet myrkkyhiiriä – "tasapainohäiriöitä, kramppeja, tajuttomuutta"

Kissojen myrkytystapauksissa on kyseessä ollut vapaana ulkona liikkuva kissa, joka pyydystää hiiriä, kerrotaan tiedotteessa. Kuvituskuva. Jorma Rinne / Kuvituskuva
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Kissojen myrkytyksistä on tullut tänä syksynä useita ilmoituksia Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes). Syynä ovat olleet jyrsijämyrkyt, joita kissat ovat saaneet elimistöönsä syötyään myrkytettyjä hiiriä. Tukes muistuttaa tiedotteessa, että jyrsijämyrkkyjä käytettäessä on noudatettava käyttöohjeita. Jyrsijämyrkkyjen käytöstä on varoitettava naapureita, jotta he tietävät pitää lemmikkinsä kiinni myrkytyksen ajan. Tukes neuvoo ensisijaisesti käyttämään mekaanisia hiirenloukkuja.

Jyrsijöiden torjunta on nyt ajankohtaista, kun ihmiset laittavat mökkejä talviteloille ja jyrsijät tulevat sisälle rakennuksiin. Alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt aiheuttavat kuitenkin vahinkoa myös muille eläimille kuin hiirille, joille myrkky on tarkoitettu. Marraskuun kuluessa ilmoitukset kissojen myrkytyksistä ovat selvästi lisääntyneet. Myrkyttyneet hiiret ovat vaarallisia myös hiiriä syöville villieläimille.

– Kissojen myrkytystapauksissa on kyseessä ollut vapaana ulkona liikkuva kissa, joka pyydystää hiiriä. Joskus myrkky on ollut käytössä naapurissa, mutta yleensä ei tiedetä, mistä kissa on saanut myrkkyä. Tyypillinen koiran myrkytystapaus johtuu siitä, että koira on päässyt syömään myrkkyä esimerkiksi kaapista tai myrkkyä on käyttöohjeiden vastaisesti levitetty pihalle, kertoo Tukesin ylitarkastaja Sanna Koivisto tiedotteessa.

Myrkkyä saanut kissa alkaa oireilla noin puolen tunnin kuluttua hiiren syömisestä. Kissan ruumiinlämpö laskee ja sille tulee tasapainohäiriöitä, kramppeja ja tajuttomuutta. Sairastunut kissa täytyy pitää lämpimänä ja toimittaa eläinlääkärille.

– Kerro eläinlääkärille, jos tiedät mistä ja milloin kissa on syönyt hiiriä ja jos on tietoa, mitä jyrsijämyrkkyä on käytetty, Tukesin tiedotteessa neuvotaan.

Kokemäen kaupungineläinlääkäri Pauliina Koponen kertoo, että yleensä jo puhelinkeskustelun perusteella voidaan epäillä alfakloraloosin aiheuttamaa myrkytystä.

– Tyypillisesti potilaalla on tasapainohäiriöitä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä ja lihasnykinää. Joskus kissa on vastaanotolle tuotaessa tajuton ja alilämpöinen. Potilastapauksissani omistajat eivät ole itse käyttäneet myrkkyä hiirien myrkyttämiseen, vaan kissa on todennäköisesti pyydystänyt myrkytetyn hiiren jostain kodin lähimaastoista, Koponen sanoo Tukesin tiedotteessa.

Kissoja hoidetaan oireenmukaisesti, niitä nesteytetään ja vointia seurataan. Jos kissa on tajuissaan, se voidaan oksennuttaa. Oksennutetut kissat ovat oksentaneet usein sulamattoman hiiren. Vastamyrkkyä alfakloraloosille ei ole käytössä ja tämä hankaloittaa eläinten hoitamista.

Jyrsijämyrkkyjä ei pidä käyttää talouksissa, joissa on kissoja tai koiria. Jyrsijämyrkyille on olemassa vaihtoehtoja. Tukes neuvoo ensisijaisesti käyttämään mekaanisia hiirenloukkuja.

Jyrsijämyrkyt, jotka eivät sisällä alfakloraloosia, ovat vähemmän vaarallisia kissoille ja koirille. Näille myrkyille on olemassa vastamyrkky, joten mahdollisten myrkytysten hoitaminen on helpompaa. Jyrsijämyrkyn tehoaine on kerrottu myyntipakkauksessa.

Tukes neuvoo

Noudata käyttöohjeita ja varoita naapureita

Jos käytät jyrsijämyrkkyjä hiirien torjuntaan, noudata myyntipakkauksessa annettuja ohjeita. Myrkkyjä saa käyttää vain rakennuksen sisällä. Säilytä myrkyt lasten ja eläinten ulottumattomissa. Ilmoita naapurissa asuville kissojen ja koirien omistajille jyrsijämyrkyn käytöstä ja kerro lemmikkien myrkytysvaarasta. Etsi ja kerää pois kuolleet hiiret ja hävitä ne sekajätteen mukana.

Myrkytysten ehkäisemiseksi on tehty toimenpiteitä: jyrsijämyrkkyjä saa myydä vain esitäytetyissä syöttilaatikoissa ja pakkauksiin on lisätty käyttöohjeita. Jyrsijämyrkkyjen käyttäjä on kemikaalilain mukaan velvollinen noudattamaan myyntipakkauksessa annettuja käyttöohjeita.

Tukes pyytää ilmoituksia epäillyistä myrkytystapauksista. Tukes hyödyntää tietoja harkitessaan keinoja ehkäistä myrkytystapauksia.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut