Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

5 500 vantaalaislapsesta tehtiin lastensuojeluilmoitus – Vantaalla ja Turussa ilmoituksia tehtiin eniten

Vantaalaislapsista tehtiin viime vuonna lähes 10 800 lastensuojeluilmoitusta. Ilmoitukset kohdistuivat noin 5 500 eri lapseen.

Ilmoituksen kohteena oli noin 11 prosenttia 0–17-vuotiaista vantaalaisista. Yhtä paljon ilmoituksia tehtiin lapsiväestöön nähden Turussa.

Tiedot käyvät ilmi Kuusikko-vertailusta, johon kerätään tietoja kuudesta kaupungista (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu). Vantaan lukujen osalta luvuissa voi olla epätarkkuutta johtuen tietojärjestelmä Apotin käyttöönotosta kesken vuoden.

Keskimäärin 8,8 prosenttia lapsista oli lastensuojeluilmoituksen kohteena Kuusikko-kaupungeissa.

Vs. palvelupäällikkö Saana Pukkio kertoo, että pienten lasten kohdalla ilmoitukset liittyvät usein vanhempien vakaviin päihde- ja mielenterveysongelmiin tai ongelmiin arjenhallinnassa.

Kouluikäisten kohdalla ilmoituksia tehdään lasten omaan käytökseen liittyen, vaikka taustalla olisi perheissä olevat ongelmat. Oireilu voi näkyä esimerkiksi koulunkäynnissä, epäsosiaalisena käytöksenä tai rikoksina.

Lastensuojeluilmoitus ei merkitse suoraan lastensuojelun asiakkuutta vaan ilmoituksen perusteella tehdään palvelutarpeen arviointi.

Viime vuonna lastensuojelun asiakkuus alkoi joka neljännellä ilmoituksen kohteena olleella lapsella.

Osa lapsista siirtyi muiden sosiaalipalvelujen piiriin. Lievimmissä tapauksissa ilmoitus johti yhteydenottoon lapsen huoltajaan.

Lastensuojeluilmoituksen taustalla on huoli lapsesta.

– Huoli on subjektiivinen kokemus. Joku kokee huolta herkemmin kuin toinen, Pukkio toteaa.

Ilmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.

Se on Pukkion mielestä sekä hyvä että huono asia. On hyvä, että ollaan tietoisia lasten suojelun tärkeydestä. Kasvua selittää osin se, että vantaalaisten määrä kasvaa.

–Toisaalta voidaan kysyä, onko varhaisen tuen ja matalan kynnyksen palveluita riittävästi?

Lue myös: Koulutyön siirtyminen koteihin vähensi lastensuojeluilmoitusten määriä – Sosiaalityöntekijöiden huolena perheiden tilanne ja etäopetuksen pudokkaat