Vantaa ennen ja nyt: Maakerrokset kertovat uniikkeja tarinoita – siksi niitä suojelee laki

Vantaa ennen ja nyt: Arkeologiset löydöt ja kulttuurikerrokset kertovat tarinan alueen käytöstä.

Vantaan Mårtensbystä löydettyjä tuontiesineitä. Meripihkahelmi ja suurennuslasin alla olevat liitupiipun varret löytyivät 1600-luvulla muodostuneista maakerroksista. Partamiehenkannu on valmistettu todennäköisesti Kölnissä 1500-luvulla. Löydöt ovat esillä Vantaan kaupunginmuseon uudessa näyttelyssä Kaupunki ilman identiteettiä?, jossa kerrotaan myös Vantaan muinaisuudesta, merkittävistä paikoista ja niiden suojelusta. Esineet ovat Kansallismuseosta. Vantaan kaupunginmuseo/Stella Karlsson

Tiina Mikkanen

Kaikesta maankäytöstä jää merkkejä paikan maakerroksiin, kun ihmiset muokkaavat maisemaa omiin käyttötarkoituksiinsa sopivaksi. Jokainen rakennus, tielinja, valmistuspaikka tai hautaus jättää omanlaisensa jäljen.

Pitkään käytössä olleilta alueilta voidaan löytää monia erilaisia ja eriaikaisia käyttövaiheita. Ihmisen muokkaaman paikan maakerrokset kertovat tarinan alueen käytöstä, ja jokaisella paikalla on oma, uniikki tarinansa.

Arkeologisilla kaivauksilla tutkitaan kulttuurikerroksia, eli maakerroksia, jotka ovat syntyneet ihmisen toiminnan tuloksena.

Ihmisen muovaama maa on yleensä sekoittunut, tummaksi värjäytynyt ja täynnä rakentamisessa käytettyjä materiaaleja ja muita roskia, kuten ruokajätettä ja esineiden sirpaleita. Arkeologille ne ovat löytöjä, jotka kertovat menneestä ajasta.

Kaivauksissa esiin kaivetut kulttuurikerrokset ja löydöt kertovat milloin paikkaa on käytetty ja mitä siellä on tehty. Löytöjen avulla voidaan tehdä päätelmiä muun muassa teknisestä osaamisesta, käytetyistä materiaaleista, syödystä ruoasta, muodista ja kauppayhteyksistä.

Kaivettujen alueiden vertailu toisiinsa paljastaa mitkä asiat ovat tietylle ajalle yleisiä ja mitkä harvinaisia.

Löytöaineisto voi paljastaa myös hyvin yksityiskohtaisia tietoja; astioiden sirpaleiden määrä ja laatu voivat kertoa talon varallisuudesta, yksittäinen esine kantajansa uskonnosta.

Kun päätelmiä tehdään, arkeologille on tärkeää tietää mistä esine on löytynyt. Kulttuurikerroksiin talletettu tieto ymmärretään vain, kun asiat löytyvät omilta paikoiltaan, eli sieltä mihin ne ovat aikanaan jääneet.

Taustastaan irrotettu löytö on arkeologille mykkä. Jotta maakerroksiin tallentuneet tarinat säilyisivät, kulttuurikerroksia suojellaan Suomessa muinaismuistolailla.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut