Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Ympäristö: Omakotiyhdistykset aikovat valittaa Destian hankkeesta.

Destia Oy suunnittelee kallion louhimista Vantaan koilliskolkassa, Keravan kaupungin alueella Jokivarressa. Paikka on pohjoisnikinmäkeläisten kotinurkilla Lahdentien itäpuolella.

Yhtiö hakee Keravalta ympäristölupaa kymmeneksi vuodeksi 415 000 kuutiometrin louhintamäärälle. Louhinta-alueen maa-aineksen myy yhtiölle yksityinen maanomistaja.

Destian kiviainesyksikön johtaja Tero Ristolainen kertoo, että louhittava kiviaines aiotaan jalostaa alueella murskeeksi. Siellä myös myytäisiin mursketta ja sinne tuotaisiin murskattavaksi rakennustyömailta sivutuotteena syntyvää kiviainesta.

Suunnitellun louhimon lähimmät asukkaat ovat Keravan Jokivarren omakotitaloissa asuvat. Alueen omakotiyhdistys vastustaa hanketta. Myös Vantaan puolella Pohjois-Nikinmäessä suhtaudutaan penseästi lähelle tulevaan louhimo-murskaamoon.

– Se on ylimitoitettu ja kohtuuton hanke, aloittaa Nikinmäen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Veijo Leimuvirta.

Hän perustelee sitä sillä, että pääkaupunkiseudulla ei hänen mukaansa ole pulaa kiviaineksesta. Uutta louhimoa ei tarvittaisi.

Tulemme käyttämään kaikki lailliset valituskeinot EU-tuomioistuimeen saakka.

Leimuvirta sanoo, että murskaamolla porataan, räjäytellään, rikotaan ja murskataan kalliota, josta aiheutuu melua, tärinää ja pölyä lähistöön.

– Entä kuinka kuljetukset järjestetään? hän kysyy.

Hanke tuo lisää liikennettä ainakin Lahdentielle ja Sipoontielle.

Keravan Jokivarren omakotiyhdistyksen puheenjohtajaa Ilkka Kiantoa sapettaa lisäksi, että asukkaille arvokas virkistyskeidas tuhotaan, kun kallio louhitaan matalaksi. Alueella käydään marjastamassa ja sienestämässä.

– Sieltä on myös upea näköala, Kianto kehuu.

Leimuvirta hämmästelee Destian hanketta.

– Tämä tuli ihan puun takaa, että näin suuressa mittakaavassa suunnitellaan kivibisnestä vuosiksi.

Keravan uuden yleiskaavan 2035 mukaan Lahdentien itäpuolen uudelle työpaikka-alueelle lähelle Pohjois-Nikinmäkeä voi sijoittua toimisto- ja palvelutilaa, logistiikkatoimintoja, ympäristöhäiriötä aiheuttamatonta teollisuutta sekä siihen liittyvää myymälätilaa ja varastointia.

Pohjoisnikinmäkeläiset eivät ole naapurista tulevan uhan puristuksessa ensimmäistä kertaa. Leimuvirta kertoo, että aiemmin lähistölle, Sipoon puolelle, kaavoitettiin iso työpaikka-alue logistiikka-alan ja teollisuuden käyttöön. Sinne tuli muun muassa betonitehdas.

Nikinmäen omakotiyhdistys suunnittelee yhtyvänsä Keravan Jokivarren omakotiyhdistyksen valitukseen Destian ympäristöluvasta, kun se tulee julkiseksi. Asukkaat eivät aio antaa periksi vastustaessaan murskaamoa.

– Tulemme käyttämään kaikki lailliset valituskeinot EU-tuomioistuimeen saakka, Kianto sanoo.

Nettiadressiin on tähän mennessä kertynyt lähes 900 nimeä, jotka vastustavat Destian hanketta.

Destia on Suomen suurin infrarakentamiseen keskittynyt yhtiö, jonka pääkonttori on Vantaan Tikkurilassa.

Lue myös: Kivenmurskaamo saa lisätä roimasti louhintaa Kiilassa