Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipulikanavan perustajalle ja ylläpitäjälle 4 vuotta vankeutta hovista – kanavalla käytiin huumekauppaa

Helsingin hovioikeus on tuominnut niin sanotun Sipulikanavan perustajan ja ylläpitäjän 4 vuoden vankeusrangaistukseen avunannosta lukuisiin huumausainerikoksiin. Ensisijainen syyte törkeästä huumausainerikoksesta hylättiin, kerrotaan Helsingin hovioikeuden tiedotteessa. Antamallaan tuomiolla hovioikeus piti pääosin voimassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden helmikuussa 2019 antaman tuomion.

Asia koski internetin Tor-verkossa vuosina 2014–2017 toimineen Sipulikanava-sivuston perustajan ja ylläpitäjän vastuuta sivuston niin kutsutun toriosion kautta ostetuista ja myydyistä huumausaineista.

Sipulikanava-sivusto oli avoinna 13.3.2014–1.11.2017. Tulli teki kotietsinnän Sipulikanavan ylläpitäjiksi epäiltyjen henkilöiden asuntoon Vantaalla 31.10.–1.11.2017 yhdessä Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen valmiusyksikön kanssa. Kotietsinnän yhteydessä jäljennettiin runsaasti Sipulikanavaan ja sen ylläpitoon liittyvää teknistä todistusaineistoa ja takavarikoitiin pieni määrä huumausainetta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli tuominnut vastaajan avunannosta 7 törkeään huumausainerikokseen ja 11 huumausainerikokseen yhteiseen 3 vuoden 4 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Sekä vastaaja että syyttäjä valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Vastaaja vaati kaikkien syytteiden hylkäämistä ja syyttäjä vastaajan tuomitsemista ensisijaisesti törkeästä huumausainerikoksesta.

Hovioikeudessa syyttäjä katsoi, että vastaajan toiminnassa oli ollut kysymys huumausaineiden välittämisestä. Toissijaisesti syyttäjä vaati vastaajan tuomitsemista avunannosta 22 törkeään huumausainerikokseen ja 12 huumausainerikokseen.

Vastaaja ei ollut hyötynyt itse taloudellisesti syytteessä kuvatuista huumausainekaupoista. Ylläpitäessään Sipulikanavaa ja ryhtyessään sen käytettävyyttä parantaviin toimenpiteisiin vastaaja oli kuitenkin edistänyt Sipulikanavan kautta käytyä laajamittaista huumausainekauppaa, sanotaan tiedotteessa.

Vastaajan menettelyä ei voitu pitää rikoslaissa tarkoitetulla tavalla huumausaineiden välittämisenä, mutta vastaajan katsottiin kuitenkin rangaistavalla tavalla edistäneen niitä huumausainekauppoja, jotka oli näytetty tehdyiksi Sipulikanavan kautta.

Hovioikeus tuomitsi vastaajan avunannosta 18 törkeään huumausainerikokseen ja 12 huumausainerikokseen yhteiseen 4 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus äänesti ratkaisusta, yksi jäsen katsoi, että vastaaja oli menettelyllään välittänyt huumausaineita ja siten syyllistynyt törkeään huumausainerikokseen.