Osa asukkaista vastustaa Backaksen rakentamista – Alueelle suunnitellaan Muumi-teemaista sisäpuistoa, asuntoja, tapahtumakeskusta...

Kaava: Arkkitehdin mukaan palautteen syynä ovat osittain väärinkäsitykset.

Backaksen alueelle suunnitellaan asuntorakentamista sekä tapahtuma- ja elämyspuistoa, johon tulisi myös Muumi-teemainen sisäpuisto.

Alueen uusi kaava on valmistelussa ja kaupunki on pyytänyt hankkeesta mielipiteitä ja lausuntoja. Aviapoliksen aluearkkitehti Johanna Rajala kertoo kuntalaisilta tulleen kevään ja kesän aikana lähes sata mielipidettä.

– Valtaosa niistä on kriittisiä, Rajala myöntää.

Os ittain kritiikin syynä ovat Rajalan mukaan väärinkäsitykset muun muassa siitä, minne uudisrakentamista Backakseen suunnitellaan ja millainen on elämyspuiston luonne.

– Alueen suojeltuja rakennuksia ei pureta, eikä alueesta tehdä suljettua saareketta.

Mielipiteissä on tullut esiin asukkaiden huoli Backaksen kartanon mäen tulevaisuudesta. Rajala korostaa, ettei mäelle ole tulossa uudisrakentamista, vaan kartanon lähiympäristö säilyy puistomaisena.

Alueen suojeltuja rakennuksia ei pureta.

Kuntalaisia ovat Rajalan mukaan askarruttaneet myös liikennejärjestelyt.

– Liikennesuunnittelua tehdään jo nyt. Selvitykset tehdään hankkeessa tavallista laajempina.

Mielipiteiden kerääminen on osa lakisääteistä osallistumis- ja arviontisuunnitelmaa.

Siihen liittyy myös torstaina 26. marraskuuta verkossa järjestettävä asukastilaisuus, jossa kaupungin virkamiehet ja hankkeessa mukana olevat tahot kertovat suunnitelmista. Tilaisuudessa käydään lävitse asukkailta saatua palautetta.

– Tarkoituksena oli alun perin järjestää kunnon yleisötilaisuus. Se jouduttiin koronan takia perumaan. Virtuaalitilaisuus on kuitenkin parempi kuin ei mitään, Rajala pohtii.

Hän lisää tilaisuuden ajankohdan olevan nyt passeli, koska kaupunki tietää, mitkä asiat hankkeessa mietityttävät ja huolestuttavat kuntalaisia.

Kaupungin lisäksi asukastilaisuudessa hanketta esittelevät Livson Group ja HOK-Elanto.

Backaksen alueen kupeeseen on tulossa myös ruokakauppa. HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen muistuttaa ruokakaupan rakentamisen olevan oma erillinen hankkeensa, joka todennäköisesti toteutuu hyvissä ajoin ennen muuta Backaksen rakentamista. Kaupan vaatima kaava on jo hyväksytty.

– Kaupan arkkitehtuurissa otetaan tarkoin huomioon alueen ympäristö. Kaupan tulee sopia ympäristöön myös kauempaa katsottuna.

Karjalaisen viesti elämyspuistohankkeesta on pitkälle sama kuin aluearkkitehdin. Hän korostaa, että alueelle on jo tehty suojelukaava. Uuden, mahdollisesti asuntorakentamisestakin sisältävän elämyspuistohankkeen kaava ei riko suojelukaavan määräyksiä.

– Suojelumääräysten kunnioittaminen on kaikkien hankkeessa mukana olevien tahto. Kaavalla ollaan mahdollistamassa rakentamista sellaisella tavalla ja sellaiseen paikkaan, ettei se vaaranna kartanoalueen puistomaisuutta, Karjalainen sanoo.

Hän uskoo uuden kaavan tietävän alueen kannalta hyvää.

– Jos mitään ei tehdä, vaarana on kartanoa ympäröivien alueiden pusikoituminen. Hankkeen myötä kartanon seudun arvo ulkoilu- ja virkistysalueena kasvaa.

Myös osa mielipiteensä antaneista kuntalaisista suhtautuu hankkeeseen hyvin positiivisesti, Rajala sanoo.

– Muumien tulon katsotaan parantavan Vantaan elinvoimaa. Osa asukkaista näkee kehittämisen tärkeäksi myös siksi, että se estää suojeltujen rakennusten ränsistymisen.

Livson Groupin liiketoimintajohtaja Mikko Riistama korostaa, että tarkoituksena on tehdä Backaksen alueesta nykyistä viihtyisämpi myös vantaalaisille.

– Alueesta tulee puistomaisempi ja tarkoituksena on toteuttaa Backaksessa entistä enemmän vantaalaisiakin kiinnostavia tapahtumia.

Backas

Aikataulu

Backaksen tapahtuma- ja elämyspuistohanke on edennyt aluearkkitehti Johanna Rajalan mukaan suunnitellusti.

– Tarkoituksena on viedä ehdotus lautakunnan hyväksyttäväksi vielä ennen kesää.

Mikäli edessä ei ole viivästyksiä, elämyspuisto voisi olla valmiina vuonna 2023.

Ruokakauppa avautuu Kartanokosken liikenneympyrän läheisyyteen viimeistään vuonna 2022.

Kaikille avoin yleisötilaisuus Backaksen alueen suunnitelmista järjestetään verkossa torstaina 26. marraskuuta. Tarkemmat tiedot tilaisuudesta: vantaa.fi/ajankohtaiset_kaavat/osallistu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut