Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa esittää elvytyskohteita yli 700 miljoonalla eurolla

Vantaa on jättänyt valtiovarainministeriölle pitkän listan erilaisia ehdotuksia, miten EU:n elvytysrahaa tulisi hyödyntää Vantaalla.

Mukana on kansallisesti merkittäviä hankkeita, joiden vaikutukset ulottuvat eri puolille Suomea.

Osa hankkeista tukee paikallista elpymistä.

Esitettyjen hankkeiden kokonaiskustannukset ovat yhteen laskettuna yli 700 miljoonaa euroa.

Suomen osuus kolmen vuoden aikana jaettavista EU:n elvytysrahoista on noin 2,3 miljardia euroa.

Suomen hallitus on määritellyt EU:n komission linjausten mukaisesti, että rahaa suunnataan muun muassa kansainvälisen kilpailun turvaamiseen, digitalisaatioon, ilmastotoimiin, työllisyyteen ja sote-palveluiden saatavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseen.

–  Vantaan ehdotukset on valmisteltu yhdessä erilaisten toimijoiden kanssa. Parikymmentä organisaatiota on vahvasti sitoutunut ja valmistautunut toteuttamaan niitä. Vantaan ehdottamien hankkeiden yhteinen vaikutus työllisyyteen on arviolta yli 10 000 työpaikkaa, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo.

Mukana on kaupungin ohella yksityisiä toimijoita sekä valtiollisia toimijoita kuten Finavia ja Finnair.

Vantaan hankkeet on nivottu kolmeen laajaan kokonaisuuteen.

Ne ovat Aviapoliksen alue, Vantaan ratikka ja Tikkurilaan sijoittuva toisen asteen koulutuksen uusi superkampus-alue.

Pelkästään Aviapolis-alueelle suunnattujen hankkeiden yhteenlasketut kustannukset ovat yli 300 miljoonaa euroa. Niihin kuuluvat muiden muassa Aviacityn keskuskorttelin, Atomin koulun ja päiväkodin rakentamisen, uuden ilmailumuseon sekä Backaksen elämyskeskuksen toteuttamisen. Elvytysrahaa esitetään myös muun muassa koko maan lentoasemaverkostoa palvelevan etälennonjohtokeskuksen rakennus- ja laiteinvestointeihin sekä terminaali 2:n joukkoliikennekeskuksen rakentamiseen.

Vantaa perustelee pitkää esityslistaansa sillä, että Vantaa on yksi pahiten koronasta kärsineistä kaupungeista.

Lentoliikenteen rajoitusten takia Aviapoliksen alueella on vaarassa on noin 10 000 työpaikkaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman toimintojen hiipuminen heijastuu laajasti niin Vantaalle kuin muuallekin Suomeen.

Valtioneuvosto antaa kuun vaihteessa eduskunnalle selonteon siitä, miten elvytysrahaa käytetään. Selonteossa ei mennä vielä yksittäisiin hankkeisiin.

Tarkempi esitys tehdään ensi keväänä. Se vaatii sekä eduskunnan hyväksynnän lisätalousarvioesityksen yhteydessä että Euroopan neuvoston hyväksynnän.