Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Oona Ounasvuori ensimmäistä kertaa mukana maajoukkueringissä – "Viimeiset kolme kautta ovat menneet nousujohteisesti"

Myyrmäen jäähalli on Oona Ounasvuoren pääasiallisin harjoitusareena, melkein kuin toinen koti. Matti Hannula

Matti Hannula

Viime viikonloppuna Espoossa luisteltiin taitoluistelun toiset SM-valintakilpailut. Oona Ounasvuori oli naisten yksinluistelun kolmonen, vaikka valmistautuminen kilpailuun hieman takkusi.

– Puolitoista viikkoa ennen kisaa kaaduin harjoituksissa ja selkä meni ihan lukkoon. Neljään päivään en pystynyt tekemään mitään. Tuskin pystyin kävelemään. Kaksi päivää ennen kisaa hajosi toinen luistin. Kisasin lopulta eriparisilla luistimilla, Ounasvuori hämmästyttää.

Lokakuun lopussa 22 vuotta täyttänyt Ounasvuori valittiin viime keväänä maajoukkuerinkiin, ensimmäistä kertaa. Muun muassa seuratoveri Emmi Peltonen esiintyi jo 17-vuotiaana EM-jäillä, ja arvokisoissa on nähty monta vielä nuorempaakin kilpailijaa palkintopallillakin.

– Ihan pienenä pärjäsin kisoissa hyvin, mutta junioreissa minulla oli paljon pieniä loukkaantumisia ja murrosiän kasvupyrähdys toi omat ongelmansa, Ounasvuori selvittää.

– Viimeiset kolme kautta ovat menneet nousujohteisesti.

Ounasvuorella on edelleen ollut vaikeuksia saada teknistä osaamistaan esille kilpailuissa ja varsinkin saada sekä lyhyt- että vapaaohjelma onnistumaan samassa kisassa.

– Jo viime kaudella onnistuin mielestäni ihan hyvin kaikissa muissa kilpailuissa paitsi SM-kisoissa.

SM-mitalit ovatkin jääneet Ounasvuorelta toistaiseksi saamatta. Seuraava mahdollisuus ottaa sellainen on joulua edeltävänä viikonloppuna Joensuussa.

Tänä syksynä on pidetty kahdet SM-valintakilpailut. Ounasvuori selvitti itsensä SM-kisoihin jo ensimmäisissä sijoituttuaan neljänneksi.

– Edellisvuoden mitalikolmikko pääsee SM-kisoihin automaattisesti, sitten ensimmäisen valintakisan kuusi parasta. Toisesta valintakisasta pääsee vielä toiset kuusi, Ounasvuori selvittää systeemiä.

– Minun ei olisi tarvinnut osallistua toiseen valintakisaan, mutta koska kisoja on tällä kaudella niin vähän, katsoin, että on järkevää osallistua.

Koronan myötä ulkomaanleirityksetkin ovat olleet vähissä.

– Viime vuonna harjoittelin melkein koko kesän ulkomailla, lähinnä Pietarissa. Viime kesänä pääsin sentään kahdeksi viikoksi Ranskaan leirille.

Pietarissa Ounasvuori varmasti nytkin mielellään harjoittelisi enemmän, sillä hänen poikaystävänsä, EVT:tä niin ikään edustava miesten yksinluistelun hallitseva Suomen mestari Roman Galay asuu ja opiskelee siellä valmentamista.

– Koronan alussa Roman oli Suomessa viisi kuukautta putkeen. Mutta nyt hän ei pääse tänne enkä minä sinne. Mutta normaalistikin Roman on pääsääntöisesti Pietarissa.

Ounasvuori ja Galay pääsivät toukokuussa koronarajoitusten hellitettyä harjoittelemaan Myyrmäen jäähallissa.

– Hyödyin tuoreesta maajoukkuepaikastani. Muuten olisin varmaankin joutunut odottelemaan jäälle pääsyä pidempään.

EVT:tä toista kauttaan edustava Ounasvuori harjoittelee jäällä kuutena päivänä viikossa, 2–3 kertaa päivässä. Seuran omien jäiden lisäksi Ounasvuorella on käytettävissään kolme Vantaan kaupungin hänelle, Peltoselle ja Galaylle myöntämää harjoitustuntia per viikko. Maajoukkueluistelijoilla on lisäksi aamujää kahdesti viikossa Helsingin puolella.

– Vastuuvalmentajani Alisa Drei valmentaa minua sekä kaupungin jäillä että maajoukkueen aamujäillä. EVT:n vuoroilla minua valmentaa yleensä Sirkka Kaipio, Ounasvuori kertoo.

Drei edusti Suomea arvokisoissa useasti vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, muun muassa Naganon olympiajäällä 1998. Juuri ennen lopettamistaan, 2007, hän oli EM-kisoissa kuudes.

Haagassa asuva Ounasvuori kirjoitti Pohjois-Haagan yhteiskoulusta ylioppilaaksi 2017.

– Sen jälkeen olen pitänyt välivuosia ja panostanut täysillä luisteluun. Haluan näyttää pystyväni kilpailuissa samantasoisiin suorituksiin kuin harjoituksissa. Silloin voisin olla ihan kärjessä. Teknisesti olen tarpeeksi hyvä. Kunhan vain kroppa kestäisi. Olenhan jo aika vanha.

Lue myös: Vantaalaisen luisteluseuran toiminta oli vaarassa päättyä – Seura paikkasi kassavajetta perimällä lisämaksun jäseniltään ja lomauttamalla henkilöstöään

Kuka?

Oona Ounasvuori

Taitoluistelija.

Syntynyt 30.10.1998 Savonlinnassa.

Asuu Helsingin Haagassa, missä asunut lähes koko ikänsä.

Seura: Etelä-Vantaan Taitoluistelijat (vuodesta 2019), aiemmin Helsingin Luistelijat.

Vastuuvalmentaja: Alisa Drei.

Valittiin täksi kaudeksi Suomen yksinluistelumaajoukkueeseen.

Seurustelee miesten yksinluistelun hallitsevan Suomen mestarin Roman Galayn kanssa.

Aloitti taitoluistelun 6-vuotiaana.

Pelannut juniorina pitkään salibandya helsinkiläisessä M-Teamissä.

Harrastanut myös jalkapalloa, jääkiekkoa ja sirkuskoulua.

Ylioppilas Pohjois-Haagan yhteiskoulusta 2017.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut