Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Juttu on julkaistu alun perin 1.7.2020

Ravintolan liikeidean keski-ikä on nykyään jotain noin viisi vuotta. Sitten on paikkoja, jotka ovat pysyvää stadia, ja joissa pitäisi käydä ainakin kerran elämässä.

Missä? Yhdeksän ravintoloiden ja kulttuurin suurkuluttajaa antoi vinkit. Tässä kymmenen lista:

Ani. Telakkakatu 2:ssa jo vuodesta 1982 toiminut turkkilainen ravintola. Nykyinen isäntä ja kokki Ismail Turhon Ugucu on pitänyt sitä vuodesta 1995.

Kokkaamisen hän aloitti 12-vuotiaana. Ennen Suomeen tuloa vierähti seitsemän vuotta New Yorkissa. Alan ammattikokemusta on kertynyt 45 vuotta.

– Aina pitää olla jotain uutta, mutta seisovaa pöytää on muutettu vain hienovaraisesti. Loppuvuodesta listoille tulee ottomaanien ruokia, Ugucu sanoo.

Hän lupaa ravintolaan myös itämaista tanssia.

Botta. Töölönkadun, Museokadun ja Dagmarinkadun kulmauksessa on ollut ravintolatoimintaa vuodesta 1912. Manalan keittiö ruokkii nälkäiset yötä myöten. St. Urho’s Pub on oluenystävien mekka. Vastapäätä löytyy Jaskan grilli.

Cella Fleminginkatu 15:ssa edustaa perinteistä kalliolaista ravintolakulttuuria vuodelta 1969, jolloin keskiolut vapautui. Hurja maine on kuitenkin historiaa. Aikuinen löytää vaikka stadin silakkapihvit.

Elite. Mika Waltarin puiston hillitty porvarillinen klassikko vuodesta 1932, jolloin kieltolaki kumottiin. Taiteilijakoti Lallukan läheisyys tuo tunnelmaa. Elokuvan ystävä voi syödä Matti Pellonpään pöydässä Tauno Palon pihvin.

Karl Johan Yrjökatu 21:ssä on kuin kaupunkiin kätketty salaisuus. Klassikkoja ja husmanskostia (hyvää ruokaa tarkoittava sana, jolle ei ole suomeksi vastinetta). Sisäelimiä, vorschmackia ja vuoden huipennuksena lipeäkalaillat. Hinta/laatusuhteeltaan huippuhyvät lounaat jo yli 30 vuotta.

Palma de Pyy eli Pyysaaren ravintola. Laajasalon ja Kulosaaren välissä jo vuodesta 1952. Helsingin työväen pursiseuran kotipesään pääsee veneellä ja kävelysiltaa. Erittäinen perinteinen ruokalista, muun muassa harvinaiseksi käyneitä lämpimiä voileipiä.

Savoy avattiin Eteläesplanadi 14:ään vuonna 1937 ja oli marsalkka Mannerheimin kantapaikkoja. Nyt ravintolaa johtaa Lontoossa huippumaineeseen noussut chef patron Helena Puolakka.

– Siellä jokaisen tulisi käydä ainakin kerran elämässään, sanoo pitkän uran johdon sihteerinä tehnyt Arja Porvali.

Näin Porvali perustelee: Yksi pitkäaikaisimmista ravintoloista Helsingissä. Kautta aikojen keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaista ja sijainti erinomainen.

Sea Horse Kapteeninkatu 11:ssä on ruokkinut ja juottanut Etelä-Helsinkiä vuodesta 1934.

Voit törmätä julkkiksiin. Silakoistaan kuuluisassa paikassa kannattaa kokeilla myös kateenkorvaa.

Zetor Mannerheimintie 3-5:ssä oli Elannon neronleimaus törmäyttää city ja lande lamavuosina. Sakke Järvenpään sisustus ja traktorimiehen pihvi (300 grammaa) täyttävät 30 vuotta 6.12.2021. Sitä odotellessa sahtiakin saa.

Ravintolat

Äläkä unohda näitä

Bellevue, Rahapajankatu 3:ssa avautui jälleen syyskuussa odotettuaan uutta vuokralaista yli puoli vuotta. Sellokilpailusta tunnetun Reko Paulon perustama ja ravintola-alan grand-old-ladyn Ragni Rissasen pitkään johtama klassikko. Maailman vanhin Venäjän ulkopuolella toimiva venäläinen.

Perho. Mechelininkatu 7:ssä toimiva ravintolakoulun ravintola. Huippuhyvä hinta/laatusuhde. Omaa olutta Helsingin vanhimmasta toimivasta panimosta. Omaa hunajaa keskeltä kaupunkia. Bonuksena Alvar Aallon oppilaan Aarne Ervin arkkitehtuuri.

Tavastia. Urho Kekkosenkatu 4-6:n rock-klubi on Euroopan vanhimpia. Perustettu jo 1970.

Tornin yläbaari, Yrjönkatu 26. Helsingin ensimmäisen, vuonna 1931 valmistuneen, pilvenpiirtäjän kaupunkinäkymä on huikea. Hissillä ylimpään kerrokseen ja vielä kierreportaat ylös. Juomat tyyriit, mutta kerrankos se kirpaisee. Remontti valmistuu 2021.

Troikka Caloniuksenkatu 3:ssa on tietoniekka Timo T. Kaukosen 1968 perustama venäläinen ravintola. Paikalla toimi jo 1920-luvulla Ruokabaari -niminen yritys, jota kansan suussa kutsuttiin Ryssän baariksi. Sisustus hyvin kliseinen ja palvelu lämminhenkinen. Melko kallis.

Ultima Eteläranta 16:ssa on julkkiskokkien perustama kestävän kehityksen mukainen kotimaisen ruoan ravintola.

Koronan takia kokkijoukko on pakannut veitsensä ja keskittänyt kaikki voimansa Henri Alénin ja Tommi Tuomisen johdolla tv:stä tuttuun Finnjäveliin. Kallis.

Pub Sirdie Kolmas linja 21:ssä on aikamatka keskiolutbaareihin, vaikka siellä onkin A-oikeudet. Joukkorahoituksella pelastettu asiakkaidensa ravintola. Maitokaupan paikalla vuodesta 1966. Kummallinen nimi tulee entisiltä omistajilta Sirpalta ja Dieteriltä. Ravintola toimii taas oltuaan kesällä suljettuna rakennuksen julkisivuremontin vuoksi.

Ja jos Helsinki on nähty, Perhon lehtori ja Alexanderplatsin ravintoloitsija Sampo Kantele antaa neuvon lähimatkailuun:

– Mikko Utter Lohjalla. Ravintola mihin mahtuu kahdeksan henkilöä kerralla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut