Jumbossa pyörii jätehuoltoruletti kolmessa paikassa – tunnollisesti lajittelemalla kallista sekajätettä syntyy vähiten

Jätehuolto: Eniten kauppakeskuksessa syntyy energiajaetta ja biojätettä.

Kauppakeskus Jumbossa on yhteensä kolme jätehuoltoaluetta, joista suurin sijaitsee Rälssitien suuntaisesti Jumbon ja Flamingon yhteyskäytävän alapuolella. Päivi Tuovinen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Samaan aikaan, kun jakeluautot tuovat tavaraa kauppakeskus Jumboon, sieltä lähtee tavaraa ulos. Nyt ei ole kyse asiakkaiden ostamista tuotteista, vaan jätteestä, jota syntyy liikkeissä ja ravintoloissa.

Vantaalaisesta kauppakeskuksesta kuljetetaan jätettä hävitettäväksi ja kierrätettäväksi runsaat 3 300 tonnia vuodessa yhteensä noin 120 liikkeestä ja ravintolasta. Ei siis ole yhdentekevää, miten lainmukainen jätehuolto toimii Pakkalassa.

Jumbossa on kolme jätehuoltoaluetta, joista suurin, huolto 1, sijaitsee Rälssitien suuntaisesti osittain kauppakeskuksen ja viihdekeskus Flamingon yhdyskäytävän alla. Sen yhteydessä ovat myös Citymarketin ja Prisman lastauslaiturit.

Kauppakeskuksen työntekijöitä kulkee laiturilla edestakaisin. Heillä on sylissään litistettyjä pahvilaatikoita, kärryissä muovirasioita, säilyketölkkejä...

Jätehuoltoalueilla on omat keräyspisteet kaikelle mahdolliselle kuljetuslavoista pahviin ja biojätteistä muovipakkauksiin, kertoo Jumbon kiinteistöpäällikkö Hannu Hirvonen. Päivi Tuovinen

Huolto 1:n led-valaistulla alueella on pituutta miltei 200 metriä ja sinne kerätään lähes kaikki mahdollinen jäte, jota kauppakeskuksen yrityksissä syntyy.

Yli 90 prosenttia Jumbossa syntyvästä jätteestä kierrätetään.

– Yli 90 prosenttia Jumbossa syntyvästä jätteestä kierrätetään, kertoo kiinteistöpäällikkö Hannu Hirvonen.

Vain ongelmajätettä jätehuoltoalueella ei oteta vastaan. Siitä liikkeiden pitää huolehtia itse.

Jätehuolto kuuluu liikkeiden ylläpitovuokraan samoin kuin vesi, lämpö ja vartiointi.

Jokaiselle jätelajille on jämptisti oma paikkansa. Laareissa pilkottaa metallisia maustekurkkupurkkeja, jotka on puristettu kasaan. Niitä tulee paljon muun muassa ravintoloista.

Toinen puristin on haukannut sisäänsä rullakkojen ja kuormalavojen ympärillä käytettäviä kalvomuoveja, jotka rutataan paaleiksi. Niistä tehdään taas uusia kääreitä.

Leivät ja leivonnaiset kerätään pakkauksineen päivineen ja niistä tehdään biopolttoainetta. Auto, joka hakee myymättä jääneet leipomotuotteet, kulkee biokaasulla, Hirvonen lisää.

Erikseen kerätään vielä biojätettä ilman kääreitä ja paistinrasvaa.

Lue myös: Punalaputettu aleruoka vähentää myös ruokahävikkiä – Näin ruokahävikki väheni 3 miljoonalla kilolla

Eniten Jumbon liikkeissä syntyy energiajaetta, kuten muovipakkauksia, ja eloperäistä jätettä.

Käsittelymaksultaan kalleinta on sekajäte ja sitä Jumbossa syntyy vähiten, sillä lajittelu kannattaa taloudellisesti ja ympäristökin kiittää. Sekajätettä ovat muun muassa pölyimurien pölypussit. Niitä ei voi kierrättää.

– Energiajätteen käsittely maksaa noin 60 prosenttia sekajätteeseen verrattuna ja biojäte noin 80 prosenttia sekajätteen hinnasta, Hirvonen vertaa.

Lue myös: "Sitä päätyy yhä paljon sekajätteen joukkoon" – yksi tietty jäte on kotien murheenkryyni

Toisella puolella kauppakeskusta on vielä pullotalo, jonne asiakkaat vievät tyhjät pullot ja tölkit. Sen yhteydestä löytyvät myös keräysastiat lasille, pienmetallille ja paristoille sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspiste.

Myös Lentoasemantien puolella sijaitsevalta ulkopysäköintialueelta löytyy asiakkaille muun muassa lasin, kartongin, muovipakkausten ja vaatteiden keräyspaikka.

Säilykepurkit lähtevät kierrätykseen. Päivi Tuovinen

Jätehuolto rullaa Jumbossa koronasta huolimatta normaalisti, mutta vuosi on kuitenkin poikkeuksellinen. Hirvonen kertoo, että keväällä jätettä syntyi vähemmän, koska liikkeitä oli keväällä kiinni. Elintarvikeliikkeiden myynti on silti kasvanut ja myymälöissä on syntynyt tavallista enemmän pakkausjätettä.

Hirvonen arvioi, että jätteiden kokonaismäärässä päädytään lopulta lähes samaan kuin edellisvuonna.

Lue myös: Hyvinvoiva keskiluokka innostui köyhäilemään – omistaminen ei kiinnosta entiseen malliin

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut